KAJ BO UGOTOVILO RAČUNSKO SODIŠČE: V teku revizija poslovanja stranke Socialnih demokratov

Slovenija

Računsko sodišče je najvišji organ kontrole državnih računov, državnega proračuna in celotne javne porabe v državi. Pod njihovim pregledom se je znašla tudi stranka Socialni demokrati (SD), katere pravilnost poslovanja v letu 2022 bo računsko sodišče preverilo. Sklep o reviziji poslovanja SD je datiran s 13. junijem.

Generalni sekretar SD Klemen Žibert

Poslovanje stranke Socialni demokrati (SD) je v preteklosti že bilo pod drobnogledom Računskega sodišča in javnosti, zlasti je pozornost vzbujala visoka zadolženost stranke. Prav tako so se pojavljali očitki o neplačevanju oziroma zavlačevanju plačevanja računov dobaviteljem. Tokrat bo Računsko sodišče RS izedlo revizijo poslovanja za leto 2022. Revizijski postopek je že v teku. Kot je razvidno s spletne strani Računskega sodišča, je bil sklep o reviziji poslovanja SD sprejet 13. junija, zadnja sprememba pa je bila narejena 27. junija.

Na to, kakšna revizijska razkritja bo prineslo poročilo, bo potrebno še počakati, do končnega revizijskega poročila vodi dolga pot. Trajanje izvajanja revizije je odvisno od mnogih faktorjev, med katerimi so zahtevnost in tip revizije, zahtevnost zbiranja revizijskih dokazov itn. Po končanem zbiranju dokazov revizorji pripravijo osnutek revizijskega poročila, pri tem je predpisan 30-dnevni rok, da se odpravijo nesoglasja z revidiranci glede zapisov v osnutku poročila.

Po zaključku razčiščevanja revizorji pripravijo predlog revizijskega poročila, ki ga izda vrhovni državni revizor. Morebitne ugovore prejemnikov predloga revizijskega poročila obravnava in o njih odloča senat računskega sodišča, sledi priprava končnega besedila revizijskega poročila, ki je javno.

V primeru hude kršitve obveznosti dobrega poslovanja računsko sodišče obvesti o tem državni zbor, pri čemer pristojno delovno telo DZ o tem razpravlja in sprejme sklep o ukrepih. V primeru suma storitve prekrška ali storitve kaznivega dejanja računsko sodišče predlaga uvedbo postopka oziroma vloži ovadbo organom pregona.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija