KAJ BO S CIMOSOVIMI PRESEŽNIMI DELAVCI? Zahtevajo višje odpravnine

Koper

Svet delavcev, sindikat in vodstvo Cimosa tudi na današnjem posvetovanju niso zbližali stališč o programu presežnih delavcev, po katerem bi zaprli mariborski obrat s skoraj 200 delavci. Kot je pojasnil Aleš Hoge iz sveta delavcev, pa ni nujno, da bo število odpuščenih tako visoko, saj naj bi delavcem ponudili možnost zaposlitve v obratu v Vuzenici.

Delodajalec vztraja pri zaprtju mariborskega obrata v celoti. Tako naj bi pripravili program presežnih delavcev, iz katerega bodo izločili pripadnike t.i. zavarovanih kategorij. Delavcem v mariborskem obratu pa naj bi ponudili tudi možnost podpisa nove pogodbe za odhod na delo v Vuzenico. To pomeni, da bi na koncu lahko bilo presežnih delavcev manj od prvotno napovedanih, je pojasnil zastopnik sveta delavcev Aleš Hoge.

Glede postopka arbitraže o kriterijih za pripravo programa presežnih delavcev pa je svet delavcev medtem že določil svojega arbitra in vodstvu družbe izročil pripadajočo dokumentacijo. Delodajalec namreč vztraja pri odpuščanju samo v Mariboru, medtem ko v svetu delavcev mnenja, da bi morali vprašanje presežnih delavcev obravnavati na ravni celotnega Cimosa in da bi poleg Maribora vključili tudi obrata v Vuzenici in Senožečah.

Postopek arbitraže so sicer začeli predvsem iz previdnosti, je poudaril Hoge: "Ne želimo se ukvarjati z arbitražo, ko bodo ljudi že odpuščali."

Zdaj bo svojega arbitra moral določiti tudi delodajalec, postopek pa bi lahko zaključili v približno mesecu dni. Kot je opozoril Hoge, izid arbitraže sicer ni pravno obvezujoč in bo zadeva še vedno lahko romala na sodišče.

Na današnjem skupnem posvetovanju, ki ga je delodajalec dolžan peljati v primeru odpuščanja večjega števila zaposlenih, je bilo sicer govora tudi o zahtevah sveta delavcev oz. sindikata po odpravi kršitev zakonodaje iz preteklosti in možnosti višjih odpravnin za odpuščene delavce. Delodajalec po Hogetovih besedah predlogov danes še ni potrdil, o njih naj bi se izrekel na naslednjem sestanku, ki bo prihodnji četrtek, 22. oktobra.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija