KAJ BO PRINESLO PRVO RAHLJANJE UKREPOV? Posameznik z nepremičnino v drugi občini bo lahko dostopal do nje

Slovenija

Minister za zdravje Tomaž Gantar v povezavi z opuščanjem omejevalnih ukrepov zaradi pandemije izpostavlja zadržanost. Prvi val rahljanja vključuje odprtje nekaterih trgovin po vzoru Avstrije, tehnične preglede, delo v gradbeništvu in delno odpravo omejitev gibanja na občino, je povedal. Ob tem je izpostavil, da bomo na daljši rok živeli drugače.

V Sloveniji spremljajo dogajanje v drugih državah in iščejo možnosti za mehčanje tistih ukrepov, pri katerih je tveganje za ponoven izbruh večjega števila okuženih manjši, tudi na podlagi izkušenj sosednjih držav, je izpostavil minister v telefonskem pogovoru s slovenskimi dopisniki v Bruslju po videokonferenčnem zasedanju ministrov EU za zdravje.

Povedal je, da so že sprejeli odlok, s katerim so omogočili nenujne posege in postopke v zdravstvenih ustanovah, ki so jih v začetku epidemije z namenom reorganizacije zdravstvene službe začasno prekinili in omejili vse delo na nujne primere. Naslednji paket, ki je predviden, so po ministrovih besedah v prejšnjih dneh usklajevali z Nacionalnim inštitutom za zdravje in strokovno skupino ministrstva za zdravja, danes pa s predstavniki gospodarstva in obrtne zbornice.

Pri tem so postavili v ospredje odgovornost delodajalcev in zaposlenih, ki morajo poskrbeti za ustrezno varnost in organizacijo dela s ciljem preprečitve prenosa okužbe na delovnem mestu, pri čemer bo obvezna uporaba zaščitne opreme. Med ukrepi je minister izpostavil odpiranje trgovin z do 400 kvadratnimi metri po vzoru Avstrije, možnost tehničnih pregledov in delo na področju gradbeništva. V primeru kršitve varnostnih pravil bo mogoče posamezno trgovino ponovno zapreti, je izpostavil.

Za zdaj se po Gantarjevih besedah niso odločili za sproščanje javnega transporta ter odpiranje šol, vrtcev in fakultet. Bodo pa delno naredili korak naprej tudi pri omejitvi gibanja na občino, in sicer bo lahko posameznik z nepremičnino v drugi občini dostopal do nje. To je prvi korak, sedaj bodo počakali dobra dva tedna in nato sprejeli nadaljnje odločitve - bodisi korak nazaj, če bo potrebno zaradi poslabšanja položaja, ali pa o dodatnem rahljanju izrednih ukrepov, je pojasnil minister.

O odpravljanju ukrepov na mejah je Gantar dejal, da morajo biti za takšno odločitev epidemiološke razmere v sosednjih državah primerljive in morajo države delovati usklajeno, saj je le tako mogoče preprečiti ponoven izbruh. Gantar sicer izpostavlja željo, da bi vse države uspešno obvladale epidemijo in da bo mogoče vzpostaviti normalno delovanje, a obenem opozarja, da bomo na daljši rok živeli drugače.

"Epidemija bo pustila sled na vseh nas. Še zelo dolgo bomo uporabljali zaščitna sredstva, se izogibali tesnejšim stikom in to bo postal del našega vsakdana in nove realnosti. Verjamem, da bomo ob upoštevanju vsega tega lahko tudi naprej normalno živeli in delali," je sklenil minister.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija