KAJ BI SE ZGODILO V PRIMERU JEDRSKE KATASTROFE? Švedi naredili simulacijo, "oblak bi šel direktno na Moskvo"

Svet

V zvezi z vojno v Ukrajini ne pojenjajo ugibanja, ali bo Rusija uporabila jedrsko orožje. Strah je velik, ljudje že množično nakupujejo jodove tablete, Švedi pa so prikazali scenarij, kaj bi se zgodilo, če bi prišlo do uhajanja iz nekdanje jedrske elektrarne v Černobilu.

Strah pred morebitnim jedrskim konfliktom se je na Zahodu okrepil, potem ko se je ruski predsednik Vladimir Putin pred dnevi odločil, da poviša pripravljenost jedrskih sil. Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je danes sicer zatrdil, da o jedrski vojni ne razmišljajo, a obstaja še nevarnost uhajanja iz nekdanje jedrske elektrarne v Černobilu, ki so ga zasedle ruske sile. Ukrajinske oblasti so 25. februarja sporočile, da se je raven radioaktivnega sevanja na zaprtem območju okoli Černobila povečala

Švedski strokovnjaki so naredili simulacijo, ki prikazuje, kaj bi se zgodilo, če bi prišlo do puščanja iz omenjene jedrske elektrarne. "Simulacija je pokazala, da bi radioaktivni oblak najprej odšel malce na jug, nato pa direktno v Moskvo," je ugotovitve švedskih kolegov na hrvaški televiziji povzel Dinko Babić s hrvaškega Inštituta za medicinske raziskave.

Na vprašanje, koliko časa bi imeli za pripravo na morebitno jedrsko katastrofo, je Babić odgovoril, da izkušnje kažejo, da časa v resnici ni in da se je treba pripraviti, preden se kaj zgodi. "Glede na izkušnje iz Černobila in Fukušime, glede na vreme, atmosferske razmere in podobno, v trenutku, ko se nekaj zgodi, ni časa za pripravo, vnajprej se je treba pripraviti, pregledati zaklonišča, pripraviti vse potrebno, pripraviti kalijev jodid in to je to."

Javnost je sicer še pomiril, da imajo na inštitutu dovolj močno opremo, ki bi zaznala kakršno koli dogajanje, ter da spremljajo situacijo 24 ur na dan.

V primeru jedrske katastrofe se sicer priporoča, da ljudje niso zunaj, da popolnoma zaprejo svoje prostore ter da ne uživajo hrane, ki ni bila pridelana in pakirana že pred nesrečo.

Babić je pojasnil še razliko med delovanjem jedrske elektrarne in jedrskega orožja: "Jedrsko orožje proizvaja podobno vrsto sevanja kot jedrska elektrarna, le da je v elektrarni nadzorovan proces cepitve urana. Težave so v radionuklidih, ki so bodisi zelo agresivni bodisi kratkotrajni, kot npr. jod, drugi pa so dolgoživi radionuklidi, kot sta to cezij in stroncij. To so elementi, ki dolgo časa razpadajo in ki lahko kemično zavedejo telo – cezij deluje kot kalij, stroncij pa deluje kot kalcij. Posledice pa so sevalna bolezen in rušenje celovitosti DNK", piše portal N1. 

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
JKDWingChun |  04 .03. 2022 ob  11: 43
Aha spet ustrahovanje naroda? Kako podli ste ze vsi s temi balami! Tisti ki vam verjame ali je opran od poročil ali pa je naravni debil od cloveka hahahahaha