KAILI DELNO PRIZNALA VPLETENOST V KORUPCIJSKI ŠKANDAL? Svojemu očetu naj bi naročila, naj skrije velike količine gotovine

Svet

Poslanka in zdaj že nekdanja podpredsednica Evropskega parlamenta Eva Kaili je delno priznala vpletenost v korupcijski škandal glede vmešavanja Katarja in Maroka v odločitve parlamenta. Grkinja naj bi po poročanju medijev med drugim priznala, da je svojemu očetu naročila, naj skrije velike količine gotovine. Njen odvetnik je to danes zanikal.

Kaili naj bi priznala tudi, da je vedela za dejavnosti svojega partnerja Francesca Giorgija, povezane z ustanoviteljem nevladne organizacije Fight Impunity Pierom Antoniem Panzerijem, sta poročala belgijski Le Soir in italijanska La Repubblica sklicujoč se na dokumente preiskovalcev. Giorgi je minuli četrtek priznal, da je bil član organizacije, ki naj bi jo Maroko in Katar uporabljala za vmešavanje in vplivanje na politične in gospodarske odločitve Evropskega parlamenta. Priznal je tudi, da je bila njegova naloga upravljanje z denarjem omenjenih držav.

Odvetnik Kaili, Andre Risopoulos, je v odgovoru na vprašanja omenjenih časnikov dejal, da je ogorčen, ker sta imela dostop do dokumentov preiskovalnega sodnika. Vendar pa ob tem ni potrdil, da so bile izjave Kaili delno priznanje, poročanje časnikov povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Kailijin grški odvetnik Mikalis Dimitrakopulos pa je medtem zanikal poročanje medijev, da je Kaili tožilcem priznala, da je očetu naročila, naj skrije svežnje bankovcev in da je vedela za domnevno nezakonito ravnanje svojega partnerja. Kaili je za ta denar "izvedela v zadnjem trenutku in je prosila, naj se nemudoma vrne njegovemu lastniku, gospodu Panzeriju", je za grški časnik Kathimerini danes dejal odvetnik.

Kaili je sicer trenutno tako kot njen partner Giorgi in nekdanji evropski poslanec Panzeri v preiskovalnem priporu v Belgiji. Njenega očeta so preiskovalci 9. decembra prijeli, ko je poskušal kovček, poln denarja, skriti v hotelu v Bruslju.

Prvo zaslišanje Kaili pred bruseljskim sodiščem je predvideno ta četrtek ob 9. uri. Takrat naj bi sodniki odločili, ali ji bodo podaljšali pripor ali pa jo izpustili pod določenimi pogoji oziroma brez njih, je danes poročala italijanska tiskovna agencija Ansa. Kaili bi morala že prejšnjo sredo stopiti pred preiskovalnega sodnika, vendar je bilo zaslišanje zaradi stavke v zaporu, kjer se nahaja, preloženo na četrtek.

Korupcijski škandal glede vmešavanja Katarja in Maroka v odločitve Evropskega parlamenta je sicer eden največjih v zgodovini parlamenta. V okviru preiskave so preiskovalci izvedli več kot 20 preiskav, nekatere tudi v Italiji in prostorih parlamenta v Bruslju, ter pridržali več ljudi. Belgijska policija je na Panzerijevem domu in na domu Kailijeve, kot tudi pri njenem očetu, zasegla kar 1,5 milijona evrov gotovine ter telefone in računalnike.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija