KACIN OB 1503 NOVIH OKUŽBAH OPOZARJA: "Razmere so resne, pojavljajo se nova, lokalna žarišča" (VIDEO)

Slovenija

V torek so potrdili 1503 novih okužb z novim koronavirusom, kar je največ doslej. Pozitiven je že vsak 4. test. Bolnišnično oskrbo je včeraj potrebovalo 333 bolnikov s covidom-19, umrlo pa je osem bolnikov.

V torek so opravili 5891 testiranj na okužbo z novim koronavirusom in potrdili 1503 primere. To je daleč največ doslej, najvišji dnevni prirast je bil v petek 898 okužb. Umrlo je osem bolnikov s covidom-19, 333 se jih zdravi v bolnišnicah, od tega jih 55 potrebuje intenzivno zdravljenje. S pomočjo ventilatorja jih diha 41. V UKC Ljubljana se zdravi tudi pet otrok s covidom-19.

Trenutno je v državi aktivno okuženih 8860 ljudi, število okuženih v zadnjih 14 dneh na 100.000 prebivalcev pa se je povzpelo na 423, kažejo podatki Sledilnika za covid-19. V bolnišnice so v torek sprejeli na novo 60 bolnikov s covidom-19, 32 so jih odpustili v domačo oskrbo. Doslej so v Sloveniji potrdili skupaj 15.982 okužb z novim koronavirusom, umrlo je skupaj 200 bolnikov s covidom-19.

"Podatki za včeraj so najslabši doslej. Rasteta nam tako število okuženih kot žal tudi delež okuženih. Pozitiven je že vsak četrti opravljen test," je na vladni novinarski konferenci povedal vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin. Razmere so resne, je opozoril. "Če želimo zamejiti in upočasniti širjenje virusa, bomo morali pri tem pomagati vsi, vsak na svoj način," je poudaril. Delodajalce je zato ponovno pozval, da če je le mogoče, delo organizirajo na način, da lahko zaposleni delajo od doma.

Prebivalcem priporoča, da si na telefone naložijo mobilno aplikacijo, ki jih bo opozorila na morebiten stik z okuženo osebo. "Velika večina je razumela in spoštuje odločitve, ukrepe in pomaga v teh razmerah. Razmere so zelo zahtevne in terjajo pomoč prav vsakega od nas," je še poudaril.

Po vsej državi, še posebej pa na Gorenjskem, ki ima med vsemi regijami trenutno tudi najvišjo incidenco pojavnosti okužb z novim koronavirusom, se po Kacinovih besedah pojavljajo nova, lokalna žarišča. To so Železniki, Kranj, Kamnik, Jesenice, pa tudi Novo mesto, Murska Sobota, Prevalje, Krško, prav tako še vedno ostaja žarišče Škofja Loka, je naštel Kacin.

Skladno z načrtom za ukrepanje v pogojih epidemije je bilo v torek na državni, regijski in občinski ravni angažiranih tudi 1242 pripadnikov sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb in drugih.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Posta |  21 .10. 2020 ob  15: 32
Najprej odstavite tiste neodgovorneže,ki so sklenili, da se v šolah in vrtcih ne nosi mask. Vrabci čivkajo da so otroci prenašalci. Pa zbudite se že enkrat. Potem pa tudi tiste ki sestankujejo brez mask . Očitno jim ni potrebno skrbeti za plačo in status, medtem ko en SP si niti bolniške ne more privoščiti. Njim bo že država plačala. V javnem sektorju bi morala zakonodaja nalagati zaposlenim da spoštujejo predpise s sankcijo izgubo službe. Nujno je da se upošteva predpise, za vse nas.