KACIN NAPOVEDAL DODATNE UKREPE: Srbija po novem zelena, hrvaška Istra oranžna

Slovenija

Podatki o številu novopotrjenih okužb z novim koronavirusom za soboto niso obetavni, je za STA dejal vladni govorec Jelko Kacin. Pozitivnih je bilo namreč 8,29 odstotka vseh v soboto opravljenih testov, v bolnišnicah pa se zdravi 80 bolnikov s covidom-19, je izpostavil. Po njegovih besedah bo vlada v prihodnjih dneh sprejela dodatne ukrepe.

Jelko Kacin 

Spet je pozval k upoštevanju priporočil za omejitev širjenja okužb. Zaradi vztrajnega naraščanja števila okužb ves čas potekajo posvetovanja znotraj svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje. Po Kacinovih besedah bo vlada v prihodnjih dneh sprejela dodatne ukrepe, morda že danes na dopisni seji.

Po sobotnem sprejetju spremenjenega odloka o odrejanju in izvajanju ukrepov za preprečitev širjenja nalezljive bolezni covid-19 na mejnih prehodih na zunanji meji, na kontrolnih točkah na notranjih mejah in v notranjosti Slovenije, ki poleg zelenega in rdečega seznama držav predvideva tudi oranžnega, je vlada danes dopolnila seznam

Na zelenem seznamu držav sta se znova znašli Srbija in Poljska in se med evropskimi državami pridružili Cipru, Latviji, Litvi, Lihtenštajnu in Finski, z zelenega seznama pa se je umaknila sosednja Italija, ki je po novem na novo določenem oranžnem seznamu, ki nadomešča dosedanjega rumenega. Na oranžnem seznamu so se znašle tudi obmejne hrvaške županije, npr. Istra in Primorsko-Goranska županija.

Na rdečem seznamu pa so se znašle ostale hrvaške županije ter nekateri deli držav članic EU in Švice. V Avstriji gre za dežele Dunaj, Tirolska in Predarlska, na Madžarskem pa za administrativni enoti Budimpešta in Györ-Moson-Sopron. Iz Švice so na rdečem seznamu zdaj npr. kantoni Fribourg, Ženeva in Vaud. Na rdečem seznamu je tako 16 članic EU in schengenskega območja, pri čemer so za države, ki imajo neenakomerne porazdelitve okužb, na seznamu samo administrativne enote s slabo epidemiološko sliko, in 114 tretjih držav.

Z negativnim testom brez karantene

Spremenjeni odlok, ki je bil v soboto objavljen v uradnem listu in bo začel veljati v ponedeljek, med drugim predvideva, da se bo mogoče 10-dnevni karanteni izogniti s predložitvijo negativnega testa na novi koronavirus. Vlada je prav tako določila, da bo lahko oseba, ki ji je bila z odločbo odrejena karantena, v času trajanja karantene opravila testiranje na prisotnost novega koronavirusa. Če bo izvid testa negativen, ji bodo odločbo odpravili.

Vendar pa še ni jasno, ali bo to veljajo tudi za karantenske odločbe, izdane pred ponedeljkom. Več bodo lahko povedali na ponedeljkovi novinarski konferenci, na kateri bo sodeloval predstavnik notranjega ministrstva, je napovedal vladni govorec za covid-19.

Na vprašanje, kakšna bodo pravila glede nošenja zaščitnih mask v šolah v prihodnjem tednu, glede na zadnje tedensko priporočilo Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), pa je Kacin pojasnil, da še vedno velja, da nošenje mask v učilnicah ni potrebno, če je zagotovljena medsebojna razdalja 1,5 metra. Ker pa razdalje večinoma ne morejo zagotoviti, je treba maske nositi, je dodal.

NIJZ je sicer v tedenskem priporočilu zapisal, da osnovnošolci v učilnicah ne uporabljajo mask, v skupnih prostorih pa uporabo mask priporočajo. Dijaki v učilnicah ne uporabljajo mask, razen izjem, v skupnih prostorih pa NIJZ uporabo mask priporoča. Kot so še zapisali na spletni strani NIJZ, navedeno tedensko priporočilo velja, ker je povprečno dnevno število potrjenih primerov lokalnega prenosa v zadnjih sedmih dneh v državi znašalo manj kot 20.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija