KACIN IZPOSTAVIL PLAŽO ZRĆE: Slovenska vlada pričakuje, da bo Hrvaška zaprla diskoteke in nočne klube

Slovenija

Slovenska vlada bo prisiljena v torek Hrvaško umakniti z zelenega seznama varnih držav, če bodo v državi presegli deset okužb z novim koronavirusom na 100.000 prebivalcev, je danes opozoril vladni govorec Jelko Kacin. To je pričakovati glede na gibanje okužb na Hrvaškem v zadnjih 14 dneh, je dodal na novinarski konferenci.

Kacin je pojasnil, da bodo počakali na današnje uradne številke s Hrvaške. "Ampak če trendi držijo, potem bo jutri Hrvaška presegla to kumulativno vrednost zadnjih 14 dni in bo imela že več kot deset okuženih na 100.000 prebivalcev," je povedal in dodal, da država, ki preseže to mejo, ne more biti na zelenem seznamu. "Če bodo številke to pokazale, potem bo Slovenija jutri prisiljena Republiko Hrvaško umakniti s seznama zelenih t. i. varnih držav," je dejal.

"To ne pomeni, da vam bom odsvetoval pot na Hrvaško," je pristavil. Uvrstitev na rumeni seznam pa pomeni opozorilo vsem Slovencem, ki so že na Hrvaškem, ki želijo tja ali se od tam vračajo. Slednjim glede tega, da se zglasijo pri zdravniku, če opazijo katerega od simptomov covida-19 ob vrnitvi v Slovenijo. Za tiste, ki so na Hrvaškem, pa velja, naj bodo predvsem pozorni na ohranjanje fizične razdalje. Pri tem je Kacin posebej izpostavil druženje oziroma zabave v nočnih klubih in diskotekah ter velikih prireditvah na prostem, ki se jih udeležujejo predvsem mladi. Pri tem je kot največji problem izpostavil predvsem mlade, saj so sedaj vse okužbe praviloma potrjene med bistveno mlajšimi. "In ker ta generacija noče priznati, da je zbolela, skriva svoje simptome in težave, lahko mimogrede okuži druge," je opozoril.

Izrazil je pričakovanje slovenske vlade, da bo Hrvaška zaprla diskoteke in nočne klube ter prepovedala množične dogodke. Pri tem je izpostavil priljubljene nočne zabave na plaži Zrće na Pagu, za katere so največ vstopnic kupili prav Slovenci. Izrazil je presenečenje, da se je Hrvaška, kjer se je število primerov okužbe v zadnjih dneh drastično povečalo, odločila za odprtje nočnih klubov in diskotek.

Kacin je opozoril še na "resne težave" glede spremljanja števila okužb na Hrvaškem, potem ko so se štabi civilne zaščite županij v nedeljo pritoževali, da zagrebški center ni ustrezno seštel poslanih podatkov. "Ali gre za tehnično napako ali enkraten zdrs, v vsakem primeru je razlogov za zaskrbljenost in ukrepanje dovolj," je dejal ter zatrdil, da Slovenija natančno spremlja, kaj se dogaja na Hrvaškem.

Povedal je, da sta premierja Slovenije in Hrvaške Janez Janša in Andrej Plenković "na neposredni zvezi" in da se bosta znova slišala tudi danes. Dodal je tudi, da bo Janša stopil v stik s hrvaškim kolegom, preden bo Hrvaška umaknjena s seznama varnih držav. "Slovenija pričakuje, da bo Hrvaška sprejela nekatere ukrepe, da bo zamejila širitev, da se bo odrekla nočnemu programu, ki je povsod doslej dokazal, da je to glavno žarišče," je dejal ter izpostavil, da so stvari resne in da želijo zmanjšati možnosti širjenja covida-19 v Slovenijo.

Če bo Hrvaška izpadla z zelenega seznama, to še ne pomeni uvrstitve na rdečega. Kot je pojasnil Kacin, so države na rdeči seznam uvrščene, ko imajo več kot 40 okužb na 100.000 prebivalcev. Za vstop iz držav z rdečega seznama v Slovenijo je obvezna 14-dnevna karantena.

Po uradnih podatkih smo v Sloveniji v juniju do danes zabeležili 44 vnosov okužb iz tujine - od tega 16 iz Srbije, 15 iz BiH, šest s Kosova ter po eno iz Hrvaške, Rusije, Kazahstana, Švedske, ZDA, Avstrije in Nemčije.

Kacin je na novinarski konferenci še izpostavil, da se epidemiološke razmere glede covida-19 v soseščini slabšajo, še posebej v Srbiji in na Kosovu. Glede Srbije ocenjujejo, da je okužb znatno več, kot jih uradno navajajo. Na Kosovu je opozoril na precejšen skok okužb, ob tem pa v državi izvedejo relativno malo testiranj. V Severni Makedoniji je medtem število okužb že doseglo vrhunec in se razmere stabilizirajo, je povedal vladni govorec.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  30 .06. 2020 ob  14: 25
kacinu verjetno kaco ne vstane. jezen je na mlade, ki se stiskajo v parku, jezen na mlade, ki žurajo na plaži......samo Janša mu ne gre na živce, drugi vsi.
Marko |  29 .06. 2020 ob  20: 06
Neverjetno da se slovenska vlada ukvarja z "... priljubljeno nočno zabavo na plaži Zrče na Pagu, za katere so največ vstopnic kupili prav Slovenci...", in da član slovenske vlade ugotovi kako so mladi Slovenci lažnivi in neodgovorni. Neverjetno. Gospod Kacin pa lahko gre na počitnice v svojo vilo na Krku, tudi na Hrvaškem ... Brezplačni marketing za hrvaški turizem, nič več. Majhne težava z covidom so v notranjosti (Zagreb in Đakovo), ampak ne ob tistih razmerah kot gospod Kacin pravi ...
Ištrijan |  29 .06. 2020 ob  19: 26
Seveda Kaco! Tako kot bos ti rekel bojo naredili na hrvaskem.....samo zate in tvojega gospodarja Twitota bojo vse zaorli! Sanjaj, sanjaj bumbar!
hribi |  29 .06. 2020 ob  18: 28
Toliko silijo s to aplikacijo da je vredno razmisliti in iti v pomoč Vladi. Npr naložimo aplikacijo, hodimo okoli in javimo da smo okuženi. Da se lahko kasneje hvalijo kako je to bila učinkovita rešitev.
vseved |  29 .06. 2020 ob  16: 38
Spet zapret občinske meje !
hribi |  29 .06. 2020 ob  16: 25
10
Ta Kacin in Vlada so čisto zares izgubili zdrav razum. Sedaj SLO vlada kao neka sila pričakuje, do bodo Hrvati nekaj zaprli. Da bi pa mu sami zaprli mejo ali pa odredili 14 dnevno karanteno po vrnitvi pa niti ne razmišljajo. Kje je tista sila in odločnost izpred 2 mesecev ko so nas zaprli v občinske meje?
kokodek |  29 .06. 2020 ob  15: 29
kaj Kacin je v Ljubljani ali na hrvaškem jQuery11230534264084189122_1593437245412???