JUTRI ODLOČITEV O PRITOŽBI: Kaj je Matoz navedel v ugovoru volilni komisiji?

Koper

Dan po drugem krogu lokalnih volitev, v ponedeljek, je odvetnik Borisa Popoviča, Franci Matoz, na koprsko občinsko volilno komisijo oddal ugovor za ponovno štetje vseh glasovnic na vseh voliščih v Mestni občini Koper. Kot je pojasnil, so v ugovoru navajali različne nepravilnosti, od neujemanja števila glasovnic s številom volilnih upravičencev do tega, da nekaterim ni bilo omogočeno glasovati na domu. Opozoril pa je tudi na glasovnice, ki so pristale med neveljavnimi, a je bila na njih jasno izražena volja volivcev. Na eni naj bi ob Popovičevem imenu napisano 'Love you', v drugem primeru pa je volivec napisal, da si želi za župana tudi v prihodnje Popoviča.

 Popovičev odvetnik Franci Matoz pričakuje, da bo občinska volilna komisija ugovoru ugodila.

V ugovoru so navedene nekatere nepravilnosti tako pri delu volilnih odborov kot pri sami izvedbi glasovanja, ki so jih opredelili v več sklopov. En sklop domnevnih nepravilnosti se nanaša na to, da so na posameznih voliščih dobili manjše število glasovnic, kot je bilo vpisanih volivcev v volilni imenik, "pa nas zanima, kje so te glasovnice ostale", je včeraj pojasnil Matoz.

V drugem sklopu so primeri, ki govorijo o tem, da so nekateri volivci zaprosili volilno komisijo, da bi izvedli glasovanje na domu, pa jim to ni bilo omogočeno. Zaradi bolezni so želeli glasovati na domu, a jim je bilo to onemogočeno, je za Primorske novice povedal Matoz in dodal, da se je to zgodilo v štirih primerih. V dveh primerih volilni odbor ni prišel do njih, 'v drugih dveh pa ni dovolil, da bi kljub jasno izraženi volji, vendar nezmožnosti izpolniti glasovnico, v njihovem imenu glasovala tam prisotna družinska članica. To je kršitev, saj niso mogli uresničiti svoje volilne pravice'.

V Žusterni pred Popovičevim štabom so se včeraj zbrali njegovi podporniki.

Tretji sklop očitanih nepravilnosti se nanaša predvsem na presojo veljavnih oz. neveljavnih glasovnic in na morebitne napake pri tem, ko naj bi nekdo predčasno glasoval, pa mu je bilo omogočeno zopet glasovati na volišču. Dva volivca naj bi namreč kar dvakrat glasovala, najprej predčasno in nato še na nedeljskih volitvah. Po poročanju Primorskih novic, je v ugovoru navedel tudi primer ženske, ki je svoje stalno prebivališče prijavila že 24. septembra, a njenega imena ni bilo v volilnem imeniku in ji zato niso dovolili voliti, s tem pa ji je bila kršena volilna pravica.

Nekaj glasovnic je končalo med neveljavnimi, za katere je Matoz prepričan, da so veljavne. Za primer je dal glasovnico, ki je brez obkroženega kandidata, 'vendar je ob Popovičevem imenu nekdo napisal Love you', spet pri drugi je nekdo na glasovnico samo napisal, da si želi za župana tudi v prihodnje Popoviča. V obeh primerih gre za jasno izraženo voljo volivca in kot je za časnik pojasnil Matoz, je tudi ustavno sodišče v podobnem primeru pred leti odločilo, da ni treba biti strogo formalen, temveč je stvar interpretacije posamezne glasovnice.

Na eni izmed glasovnic je ob Popovičevem imenu nekdo napisal Love you.

Za časnik je navedel še dve nepravilnosti v času glasovanja, ko naj bi članica volilnega odbora volivca nagovorila, koga naj obkroži in pa primer volivke, ki naj bi jo pred voliščem precej agresivno prepričevali, naj ne glasuje za svojega kandidata.

Po mnenju Matoza je ugovor zelo prepričljiv

Matoz računa, da jim bo občinska volilna komisija – ta bo ugovor obravnavala jutri – ugodila in izvedla ponovno štetje glasovnic, 'tako da se razblinijo dvomi in ugotovimo, da so bile volitve poštene'. Po njegovem mnenju je ugovor zelo prepričljiv. Odvetnik je ob tem poudaril, da bodo najprej počakali na odločitev volilne komisije in šele nato se bo Popovič odločil, ali nadaljevati postopek. Po Matozovih besedah bi imeli namreč možnosti z zadevo iti še na občinski svet, kjer se potrjujejo mandati, obstaja pa tudi možnost sprožitve upravnega spora.

Koprska OVK ima več možnosti

Kot je povedal predsednik občinske volilne komisije (OVK) Miloš Senčur, bodo ugovor upoštevali, v kolikor se bo izkazal za utemeljen. Koprska OVK ima več možnosti, lahko mu ugodi delno ali v celoti, lahko ga zavrne, obstaja pa tudi možnost, da se volitve ponovijo. Senčur je za Primorske novice še zagotovil, da so skrinjice z glasovnicami varno shranjene na sedežu občinske komisije, kako so varovane, pa ni razkril, saj da gre za preveč občutljive informacije.  

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
1koprčan |  05 .12. 2018 ob  21: 04
@papapopo, Borisov nasprotnik je napovedal isto, dokler ni ugotovil, da je zmagal.
max |  05 .12. 2018 ob  14: 12
12
Naj zmaga demokracija. Naj vsi od odvetnikov do sodišč naredijo, kar je v njihovi moči, da dobimo to, kar si zaslužimo.
papapopo |  05 .12. 2018 ob  13: 53
16
ma kaj je to kakšna komedija al sanjam?
kaj oni navajajo ma kaj smo resni in mi si to dovolimojQuery1123020337956158966441_1544014282546
koprčani kje ste gremo na ulico
kaj on misli da smo vsi na nivoju njegovih volilcev?