JUTRI O POMENU OBALNEGA MORJA MED KOPROM IN IZOLO: Kako ga ohraniti?

Koper

Piranska enota zavoda za varstvo narave pred svetovnim dnevom oceanov, 8. junijem, jutri pripravlja že četrti dan za morje. Na njem bodo govorili predvsem o pomenu obalnega morja med Koprom in Izolo, njegovi vlogi pri ohranjanju morske biotske pestrosti in zagotavljanju kakovostnega življenjskega okolja za človeka.

Z dogodkom želijo na zavodu za varstvo narave pozvati k ohranjanju dobrega stanja morskega obrežja in priobalnega morja z vsemi naravnimi procesi, ki kot protiutež kljubujejo vedno intenzivnejšim človekovim dejavnostim na morju.

Da bi problematiko urejanja in teženj po polnjenju tega še nezasedenega prostora obale in morja osvetlili z različnih vidikov, so k sodelovanju povabili tudi predstavnike uprave za pomorstvo, Krajinskega parka Strunjan in Morske biološke postaje Piran.

Na dogodku, ki bo potekal na obali med Izolo in Koprom, bodo tako osvetlili vlogo zavoda za varstvo narave pri ohranjanju morske biotske raznovrstnosti ter biotske raznovrstnosti na splošno, pomen medobčinskega sodelovanja ter širši pogled na ohranjanje morske in obalne biodiverzitete glede na mednarodne politike.

Govora bo tudi o pomenu ohranjanja sonaravnosti, neurbaniziranosti in odprtosti prostora obalnega pasu in morja, tudi z vidika varstva morskih vrst in habitatnih tipov ter vloge prostorskega planiranja na morju. Dotaknili se bodo tudi pristojnosti uprave za pomorstvo glede teženj k dodatni urbanizaciji obalnega morja, predstavili izzive upravljanja morskega prostora ob intenziviranju rabe prostora na kopnem in na morju ter vplive izvajanja antropogenih dejavnosti in posegov na morske habitate in vrste.

BONUS VIDEO: Se sprašujete, kaj imata skupnega prestolnica Slovenske Istre in prestolnica Gane?

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Piero Panin |  07 .06. 2022 ob  12: 32
Super,naj ostane tako kot je.
Edino kar bi hotu da posadijo drevesa na tisti majhen pas zemlje da je senca po celi cesti.
Ajde eni majo radi vrocino,jst ne!