JUTRI NA TARTINIJEVEM TRGU: Predstavitev projekta "Zaščita bronastih spomenikov v spremenljivem okolju"

Piran

Raziskovalni inštitut InnoRenew CoE vljudno vabi na predstavitev nacionalnega raziskovalnega projekta "Zaščita bronastih spomenikov v spremenljivem okolju", ki bo potekala jutri, v torek, 24. avgusta, ob 17. uri na Tartinijevem trgu v Piranu. Namen dotičnega projekta je spodbujanje zanimanja širše javnosti za zaščito kulturne dediščine preko vključevanja javnosti v zbiranje podatkov (fotografij) o poškodbah spomenikov.

Na dogodku bo postavljena in predstavljena tabla zraven Tartinijevega spomenika, ki bo spodbujala obiskovalce k deljenju fotografij spomenika na namensko razviti spletni strani. Zbirka podatkov bo služila raziskovalcem, ki se ukvarjajo s procesi obrabe in korozije bronastih spomenikov, obiskovalci pa si bodo tako zagotovili dostop do ogleda serije izobraževalnih videoposnetkov v treh jezikih (slovenski, italijanski, angleški). Prav razvoj orodij informacijske tehnologije za večje vključevanje javnosti in boljšo zaščito spomenikov je bil eden izmed ciljev projekta.

Raziskovalci InnoRenew CoE bodo predstavili tudi druge aktivnosti in rezultate projekta, saj so s sklopi senzorjev spremljali štiri bronaste spomenike na različnih lokacijah Slovenije z namenom boljšega razumevanja procesa korozije bronastih spomenikov, ki so izpostavljeni zunanjim vremenskim razmeram. Predstavljena bo tudi raziskovalna oprema, ki so jo raziskovalci InnoRenew CoE uporabljali v okviru projekta – 3D skener in različni senzorji, ki se uporabljajo za karakterizacijo predmetov kulturne dediščine.  

Projekt, ki se je zaključil letos junija, financirala pa ga je Javna agencija za raziskovalno dejavnost RS,  je vodil Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije, kot partnerji pa so sodelovali tudi raziskovalni inštitut InnoRenew CoE in Zavod za gradbeništvo.