JUTRI MARATONSKI NADZOR HITROSTI: To so lokacije, kjer bodo 'prežali' policisti

Slovenija

Slovenski policisti se tudi letos pridružujejo vseevropski akciji maratonskega nadzora hitrosti na naših cestah. Potekal bo jutri, 19. aprila, med 6.00 in 18.00. Radarji bodo postavljeni tudi na primorskih cestah, na območju Policijskih uprav (PU) Koper in Nova Gorica.

"Z vnaprejšnjim obveščanjem voznikov in objavo lokacij želimo delovati predvsem preventivno, da bi vozniki z umirjeno in defenzivno vožnjo pripomogli k varnejšim cestam, s takšno vožnjo pa nadaljevali tudi, ko ne potekajo tovrstni poostreni nadzori," so sporočili s policije.

Neprilagojena hitrost je glavni vzrok za nastanek prometnih nesreč, približno petina se jih zgodi zaradi tega. Hitrost je tudi vzrok za 37 odstotkov prometnih nesreč s smrtnim izidom. Lani je na slovenskih cestah zaradi neprilagojene hitrosti ugasnilo 32 življenj.

V naseljih že manjša kršitev omejitve hitrosti lahko pomeni ločnico med življenjem in smrtjo. V primeru trka v pešca ali kolesarja pri 30 km/h je tveganje za nastanek nesreče, ki ima za posledico smrt ali hude poškodbe, 10-odstotno. Pri trku avtomobila s hitrostjo 50 km/h pa je za pešca to enako, kot če bi padel z višine 9,8 metra. Pri hitrosti vozila 60 km/h je tveganje za smrt pešca 90-odstotno.

S povečanjem hitrosti se voznikovo vidno polje zožuje in privede do tunelskega vida. Hitreje kot vozimo, dlje usmerjamo pogled pred seboj in ožje je naše vidno polje. Zato težje zaznamo ali sploh ne zaznamo dogajanja ob cesti (kolesarji, pešci, vozila s stranskih cest).

"K varnejšim cestam lahko prispevamo predvsem z odgovornim obnašanjem v prometu, to pa se zagotovo začne z vožnjo v skladu s predpisi in omejitvami hitrosti," še dodajajo na policiji.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  18 .04. 2024 ob  10: 17
Drek pa taka akcija.