MEDTEM KO GRE NEKATERIM NA JOK, POLICIJA PREISKUJE: Je 'mazače' Benečanke ujela nadzorna kamera? (FOTO, ANKETA)

Piran

Včeraj so se kot blisk po družbenih omrežjih z zgražanjem širile fotografije Benečanke. Če je še pred leti sprožila polemike spremenjena barva fasade, je tokrat na veliko ogorčenje naletel grafit, ki je nastal v noči na nedeljo. Nekdo je namreč na znamenitost Pirana z modro barvo napisal 'aliens'.

"Rubrika, saj ne more biti res, ampak je," je bila le ena izmed objav s fotografijami Benečanke, ki jo je nekdo oskrunil z grafitom 'aliens'.

"Zgodilo se je to noč ... To ni umetnost, to je vandalizem. Mnoga pročelja hiš so bila deležna vandalizma to noč ... ampak ta ... ta ... brez besed," je še zapisano, zvrstilo pa se je tudi veliko komentarjev zgroženih uporabnikov družbenega omrežja Facebook, ki ne morejo verjeti, da se lahko zgodi kaj takšnega.

Rubrika➡️ ???????????? ???????? ???????????????? ???????????????? ????????????... ???????????????????? ???????? Zgodilo se je to noč... to ni umetnost, to je vandalizem. Mnoga pročelja hiš so bila deležna vandalizma to noč... ampak ta... ta... brez besed

Posted by Sanja Marija Ilić Dorić on Sunday, May 8, 2022

"Oooo moj bog … Pa kaj je s temi ljudmi??? A res nimamo več nobenega spoštovanja??? Nimam besed, res ne," je eden izmed njih, medtem ko je nekdo zapisal, da mu je "šlo kar na jok".

"Sicer so meni grafiti všeč, ampak tole?! Skrunjenje zgodovinskih spomenikov je pravi vandalizem. Za kaznovat'!" je prepričan drugi.

Od vedno sem bil velik podpornik grafitov. Ampak to...to je pač kretenizem ????.

Posted by Danijel Hugo Ercegovčević on Sunday, May 8, 2022

Odzvali so se tudi v Skupnosti Italijanov Giuseppe Tartini Piran, ki so fotografijam dodali napis, da so se v Piranu zbudili s pogledom na umazana pročelja. "To ni umetnost," so izrazili svoje ogorčenje nad dejanjem grafitarja, ki se je 'lotil' tudi ostalih stavb v Piranu. 

Il risveglio del mattino a Pirano con la vista delle facciate imbrattate. Non è un disegno… Foto di Andrej Rojec.

Posted by Comunità degli Italiani Giuseppe Tartini on Sunday, May 8, 2022

Kakšno pa je vaše mnenje? Se tudi vam zdi takšno dejanje skrajno nesprejemljivo? Odgovorite v spodnji anketi.

Z vprašanji smo se obrnili tudi na Občino Piran, kjer so nam potrdili, da so bili z omenjenim grafitom na Benečanki seznanjeni in da se je zgodilo v noči iz sobote na nedeljo. Zanimalo nas je tudi, ali je vandale morda ujela nadzorna kamera, a jih po njihovih informacijah ni, so pa nam tudi potrdili, da Benečanka ni bila edina 'žrtev' vandalov, saj so bili grafiti najdeni še na drugih dveh stavbah v Piranu.

Zadevo so po njihovih navedbah na policijo prijavili že včeraj, podana pa je bila proti neznanemu storilcu in obljubili, da bodo fasado sanirali.

Škode je za 10.000 evrov

Da so prijavo včeraj v jutranjih urah prejeli od uslužbencev piranske občine, so nam potrdili tudi na Policijski upravi (PU) Koper. Obvestili so jih, da je bil ponoči narisan grafit na fasadi Hiše Benečanke, s tem pa je bila fasada poškodovana.

Po prvi oceni je povzročena škoda v višini 10.000 evrov. Ker gre za stavbo, ki predstavlja nepremično kulturno dediščino, točneje kulturni spomenik lokalnega pomena, so preiskavo kaznivega dejanja prevzeli kriminalisti PU Koper, ki so na kraju opravili ogled ter zbirali obvestila in druge dokaze.

Kot pojasnjujejo koprski policisti, gre za kaznivo dejanje poškodovanja, odstranitve ali uničenja stvari, ki so posebnega kulturnega pomena ali naravne vrednote in za katerega je predpisana zaporna kazen do petih let.

Preiskava kaznivega dejanja še poteka, zato policisti prosijo občane za kakršnekoli koristne podatke, ki bi pripomogli pri odkritju storilcev. Podatke lahko sporočite na 113 ali na anonimni telefon 080 1200.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Zhe |  09 .05. 2022 ob  15: 21
23
To je katastrofa, se strinjam ... menim pa, da je katastrofa tudi, ko se daje grde plastične reklame na fasade hiš. Mene vsaka nova neprimerna, prevelika, plastična tabla na fasadah zmoti vsaj toliko kot takšen grafit.

Upam, da se zadevo čimprej uredi in grafitarja sankcionira, upam pa tudi, da bomo kdaj enako občutljivi tudi na druge oblike skrunitve lepih piranskih fasad.
Ištrijan |  09 .05. 2022 ob  15: 15
26
Močno upam, da neandertalca izsledijo in da izplača do zadnjega evra za povzročeno škodo. Poleg tega bi moral mastno plačat še za nematerialno škodo, ker je prizadel vse, ki nam kultura oz. kulturna dediščina nekaj pomeni.
manemebasat |  09 .05. 2022 ob  13: 00
25
In najvecje zadovoljstvo ima kreten medtem, ko gleda objavljeno sliko
vseved |  09 .05. 2022 ob  10: 11
28
Odsekat roko sredi Tartinijevega trga.