JUŠIĆU POLN MANDAT NA ČELU POLICIJE: Se bo Lindav pritožil?

Slovenija

Vlada je na današnji seji podala soglasje k imenovanju Senada Jušića na mesto generalnega direktorja policije. Jušić je to funkcijo kot vršilec dolžnosti opravljal od 24. februarja letos. Z današnjim soglasjem vlade pa policija po več kot letu dni dobiva vodstvo s polnimi pooblastili.

Vlada je Jušića imenovala za mandatno dobo petih let, in sicer od 8. septembra 2023 do najdlje 7. septembra 2028, z možnostjo ponovnega imenovanja. Hkrati je izdala tudi odločbo, s katero je novemu šefu policije podelila uradniški naziv I. stopnje - glavni policijski svetnik, saj se naloge na tem delovnem mestu opravljajo v navedenem nazivu, izhaja iz sporočila po seji vlade. Jušićevo imenovanje na čelo policije sicer ni presenečenje, saj je ves čas veljal za favorita ministra za notranje zadeve Boštjana Poklukarja, ki je Jušića za prvega med policisti postavil nekaj dni po nastopu ministrske funkcije.

Na javni razpis za generalnega direktorja policije se je sicer prijavil tudi nekdanji v. d. generalnega direktorja policije Boštjan Lindav, ki pa je že napovedal tožbo v primeru, da bo vlada na to funkcijo imenovala Jušića. Slednjemu očita pomanjkanje vodstvenih izkušenj. Kandidat za generalnega direktorja policije mora namreč imeti najmanj 15 let delovnih izkušenj v policiji in najmanj osem let izkušenj na vodstvenih delovnih mestih v javnem sektorju. Jušić je med izkušnjami na vodstvenih delovnih mestih navedel delo na mestu pomočnika komandirja na Policijski postaji Koper in pomočnika vodje sektorja kriminalistične policije na Policijski upravi Koper.

Na notranjem ministrstvu sicer menijo, da Jušić izpolnjuje pogoje za vodenje policije, kot so navedli že marca letos, je po pravilih vodja enote uslužbenec policije, ki vodi policijsko enoto, ali oseba, ki ga nadomešča. Vodstvo enote pa tvorijo vodja enote s svojimi namestniki in pomočniki ter drugimi uslužbenci policije, ki jih določi vodja.

Posebna natečajna komisija uradniškega sveta je sicer tako Jušića kot Lindava ocenila kot primerna kandidata za opravljanje funkcijo generalnega direktorja policije.

Lindav je zeleno luč komisije dobil že lani poleti. Vlada Roberta Goloba je namreč prav Lindava na prvi seji ob nastopu mandata imenovala na čelo policije, sprva kot vršilca dolžnosti. Vedejevstvo mu je nato še podaljšala, tedanja ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar pa ga je predlagala tudi za direktorja policije s polnim mandatom, a imenovanje ni šlo skozi vladno sito, kar je na koncu botrovalo njenemu odhodu s funkcije. Februarja letos je vodenje ministrstva prevzel Poklukar, vlada pa je dva dni za tem razrešila Lindava in na njegovo mesto imenovala Jušića.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  08 .09. 2023 ob  07: 58
menda ima izkušnje s sodelovanjem z lopovi in to je glavni pogoj...