JUNCKER OB SPREJEMU ŠARCA: "Pridi, mladi mož"

Politika

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je danes v Bruslju novega slovenskega premierja Marjana Šarca sprejel z besedami: "Pridi, mladi mož." Drugih izjav predsednik in premier ob rokovanju pred srečanjem nista dajala. V Evropski komisiji so pred srečanjem pojasnili, da bosta Juncker in Šarec sestanek izkoristila za pripravo vrha EU, ki bo naslednji teden.

Marjan Šarec in Jean Claude Juncker

Premier Marjan Šarec je vzdušje in vtise ob prvem obisku pri EU v Bruslju opisal kot dobre, vse sestanke pa kot konstruktivne in pozitivne. Izpostavil je, da je v pogovoru s predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem znova pojasnil slovensko stališče o arbitraži in ga seznanil z zgodovino arbitražnega vprašanja.

Premier se je danes v Bruslju že srečal s predsednikom Evropskega sveta Donaldom Tuskom. To srečanje, ki je trajalo nekoliko dlje od predvidene pol ure, je bilo po neuradnih navedbah s slovenske strani zelo dobro in precej konkretno, s poudarkom na pripravah na vrh, še zlasti na brexitu.

Tusk je po srečanju tvitnil, da je z veseljem sprejel Šarca na njegovem prvem obisku v Bruslju ter da sta razpravljala o brexitu, Zahodnem Balkanu in vrhu unije, ki bo naslednji teden. V Tuskovi tiskovni službi so k temu še dodali, da je bilo srečanje zelo dobro, da je potekalo v zelo pozitivnem vzdušju ter da sta razpravljala o pripravah na vrh prihodnji teden, vključno z brexitom, notranjo varnostjo in migracijami.

Donald Tusk

Za novega premierja je to pomemben teden pri umeščanju na evropsko in mednarodno politično sceno. V torek je namreč v Sloveniji gostil generalnega sekretarja zveze Nato Jensa Stoltenberga, v petek pa gre v Berlin k nemški kanclerki Angeli Merkel.

Razpravljala sta tudi o širših temah, kot so populizem, Zahodni Balkan in Rusija ter tudi o razvoju dogodkov v povezavi s slovensko-hrvaškim sporom o meji, so še sporočili iz Tuskove tiskovne službe. Šarec je danes v Bruslju na prvem delovnem obisku v tujini po prevzemu položaja, kar potrjuje strateški pomen EU za Slovenijo.

Posebnih novic ni pričakovati. To je zlasti prva priložnost, da novi premier v Bruslju predstavi slovenske interese in pričakovanja, pri čemer pri ključnih vprašanjih ni bistvenih odstopanj od dosedanjih slovenskih stališč.

Spregovorila sta tudi o arbitraži

Evropska komisija že vseskozi izpostavlja svoje stališče, sprejeto 4. julija lani, da od obeh držav pričakuje izvršitev arbitražne razsodbe in da je pripravljena pri tem pomagati. Resnih konkretnih pobud z njene strani za zdaj ni bilo. Vseskozi tudi izpostavlja, naj se državi dogovorita prijateljsko.

Z Junckerjem sta govorila tudi o arbitraži, v povezavi s katero je slednji ponovil znana stališča komisije in njeno pripravljenost, da pomaga v procesu. 

Juncker je med drugim pozdravil "prispevek Slovenije kot pomembne, odgovorne in zanesljive partnerice za prihodnost Evrope", so po srečanju s premierjem Šarcem sporočili v tiskovni službi komisije.

Deli novico:

Ha ha...šarec je mkladi konj, konj pa zajc ni... |  11 .10. 2018 ob  11: 34
A ga je prijel za rit? Ni! ker ima šarec majhno suho rit kot stari zec..
verjetno |  11 .10. 2018 ob  10: 51
mu je bilo nerodno ali pa je spregledal resno konkurenco v profesionalnem komiku.
muffa |  11 .10. 2018 ob  08: 35
ga je vsaj izljubil ???
vazelina |  10 .10. 2018 ob  20: 26
pa gasa
Idrija |  10 .10. 2018 ob  20: 02
Pridi, zabiti mož
jna vojnik |  10 .10. 2018 ob  19: 20
refošk , jazbecava mast and vivaaaaaaaaaaa las vegaaaaaaaaas
Mladi in stari |  10 .10. 2018 ob  19: 09
Mister Bean.
Juncker |  10 .10. 2018 ob  17: 38
odjebi, odvraten pijani mož!!!