JUNAKINJE NA UKRAJINSKO-RUSKI FRONTI, MAČKE: Nudijo čustveno podporo in aktivno sodelujejo na bojišču (VIDEO)

Svet

Na bojiščih med Rusijo in Ukrajino, kjer se vojaki soočajo s smrtonosnimi kroglami, granatami in ideološkimi spopadi, so nedavno postale neobičajne junakinje vojne - mačke. Na družbenih omrežjih in medijskih poročilih se pojavljajo fotografije in posnetki mačk, ki ne le nudijo čustveno podporo vojakom, ampak tudi zbirajo donacije in se borijo proti nezaželenim gostom, kot so miši, piše Politico.

Večina teh mačk prihaja iz bližnjih vasi ali mest, ki so jih vojna močno prizadela. Brezdomni ljubljenčki iščejo toplino in zavetje pred nevarnostmi na bojišču, kot so obstreljevanje in napadi dronov. Vojaki so se odzvali na njihovo stisko, saj nudijo mačkam dom in varnost.

Oleksandr Jabčanka, vojaški zdravnik ukrajinske vojske, pravi: "Ko to prestrašeno malo bitjece pride k tebi in išče zaščito, kako bi mu lahko rekel, ne? Močni smo, zato lahko zaščitimo šibkejša bitja, ki so se znašla v enako groznih okoliščinah kot mi."

Mačke ne le tolažijo vojake, ampak tudi aktivno sodelujejo na bojišču. Posvojene mačke se spopadajo z mišmi, ki ogrožajo rove, žvečijo kable satelitske komunikacije in uničujejo zaloge hrane ter vojaške opreme. "Če so v naših rovih mačke, se bodo miši skoraj vedno držale stran," dodaja Jabčanka.

Med najbolj odmevnimi zgodbami o mačkah na fronti so:

Sirski: Poveljnik ukrajinskih kopenskih sil Oleksandr Sirski ima mačjega soimenjaka, ki ga je posvojil Roman Sinicin, častnik ukrajinske vojske. Mačka je postala del enote, ko so se borili z mišmi v zapuščeni hiši v vasi. Postala je nekakšna junakinja, ki je vojake zabavala med nočnimi boji z glodavci.

Šajbjik: Maček Šajbjik je postal srce in duša enote na južni fronti. Njegov lastnik Aleksander Liašuk pravi, da je Šajbjik ne le prijatelj, ampak njegov sin. Skupaj sta postala spletna senzacija in zbirata donacije za ukrajinsko vojsko.

@alexandrliashuk

More in my instagram: a_lyashuk_ ???????????? Любі Українці навіть у складні часи ми будемо дарувати вам посмішку ❤️????

♬ Benjamins Deli - JRitt

Karolina: Jabčanka, ki ni bil navdušen nad mačkami, je spremenil svoje mnenje, ko je srečal Karolino in njene mladiče. Karolina in njena hčerkica Honor sta ostali z njim, drugim mladičkom pa so hitro našli domove.

Herich: Herich se je pridružil vojaškemu koordinatorju Kirilu Liukovu in postal pravi mačji aristokrat na fronti. Z njegovo pomočjo zbirajo denar za nakup vojaških vozil.

Tudi pri ruskih vojakih ni kaj dosti drugače, saj mnogim delajo družbo posvojene mačke, ki so odlične sopotnice v težkem obdobju vojne. 

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija