"JUGOSLOVANSKI" DNEVI NA 29. PRIMORSKEM POLETNEM FESTIVALU: V Koper prihajata kar dve uspešnici iz nekdanje skupne države

Koper

Primorski poletni festival se je prevesil v tretji teden, ki prinaša dve mednarodni gostovanji, in sicer Prah (György Spiró) v izvedbi Alteatra iz Sarajeva in tamkajšnjega Centra kulture in mladih ter Avdienco (Václav Havel) Akademije 28 iz Beograda. Krog predstav iz nekdanje skupne države bo zaokrožila Jugoslavija, moja dežela (Goran Vojnović), ki so jo skupaj pripravili v Banjaluki, Prijedorju in Kopru.

Na Primorskem poletnem festivalu smo doslej slišali slovenščino in italijanščino ter univerzalni jezik glasbe, ki je v nedeljo, 19. junija, zadonel iz orgel v koprski stolnici Marijinega vnebovzetja. V naslednjih dneh v ospredje stopajo balkanski toni, saj v Koper prihajata kar dve uspešnici z območja bivše Jugoslavije, še pred tem pa bodo za ogrevanje občinstva poskrbele ženske iz predstave Ženska: ljubezni, izgube, obleke (Nora in Delia Ephron), ki bodo na oder koprskega gledališča stopile v torek, 21. junija, ob 21.00.

Predstava Prah na Primorski poletni festival prihaja iz Sarajeva. Igro, ki jo avtor umešča v čas posttranzicijske družbe nekje na Madžarskem, odlikujejo duhovito izpisani dialogi in komični preobrati, ki nas opominjajo, da smo za svojo srečo odgovorni sami in da je življenje lahko lepo tudi brez loterijskega dobitka. Igralka Gordana Boban je leta 2020 na Mednarodnem festivalu igralca Zalet v Banjaluki prejela nagrado za najboljšo igralko. Skupaj z njo na odru stoji znan obraz iz serije Lud, zbunjen, normalan Mirsad Tuka. Predstava, ki poteka v bosanskem jeziku, bo na programu 29. PPF v četrtek, 23. junija, ob 21.00 v Gledališču Koper. 

Več o predstavi najdete TUKAJ

Super uspešnica Avdienca na Primorski poletni festival prihaja kot plod sodelovanja Srbskega društva Primorje in Gledališča Koper. Gre za enodejanko, ki je delno avtobiografsko delo, saj je Havel – tako kot glavni lik Vaněk –  zaradi prepovedi pisanja nekaj časa delal kot skladiščnik v pivovarni. Igra na prvi pogled ne ponuja nikakršne kritike oblasti, ta se razkriva šele v absurdnosti situacije in sistema, v katerega sta ujeta oba lika. V enodejanki igrata srbska zvezdnika Nikola Rakočević in Miodrag Radonjić, ki bosta na oder koprskega gledališča stopila v nedeljo, 26. junija, ob 21. uri.

Več o predstavi najdete TUKAJ

Junijski mednarodni program bo na 29. PPF zaokrožila 30. izvedba predstave Jugoslavija, moja dežela v torek, 28. junija, ob 21.30 v amfiteatru Avditorija Portorož. "Političnim preprekam in covidu navkljub smo zelo pogosto igrali v Srbiji, Bosni in Hercegovini, Italiji in Sloveniji. Čez nekaj dni se prvič odpravljamo tudi na Hrvaško, igrali bomo v Pulju. Predstava je bila povabljena na več festivalov, na katerih je do danes dobila kar osem nagrad. Zato vse, ki si predstave Jugoslavija, moja dežela še niste ogledali, vabim v Portorož, kjer bo na sporedu jubilejna 30. ponovitev, kar bodo obiskovalci tudi občutili," je povedala Katja Pegan, direktorica in programski vodja 29. Primorskega poletnega festivala.