JUBILEJNO IN SLAVNOSTNO: Letni koncert APZ UP ob 15. obletnici delovanja (FOTO)

Koper

Akademski pevski zbor Univerze na Primorskem (APZ UP), ki deluje pod okriljem Študentske organizacije Univerze na Primorskem (ŠOUP), v soboto, 15. junija 2019, ob 19.30 vabi na slavnostni letni koncert ob 15. obletnici delovanja v protokolarno-prireditveni dvorani sv. Frančiška Asiškega v Kopru. 

Ambrož Čopi

"Zbor se bo pod vodstvom dirigenta Ambroža Čopija in asistentov dirigenta Andreje Tomažič Hrvatin in Luke Vetriha predstavil z izborom stilno in žanrsko raznolikega programa. Ob 15. obletnici bodo predstavljene in izvedene številne novosti," napoveduje predsednica APZ UP Sanja Đukić.

Podrobneje o programu koncerta

"Program letnega koncerta predstavlja delec zborovega delovanja v tej sezoni. Vrsta novosti in nagrajenih skladb natečaja se povezuje v sklope, ki nas bodo s svojo muzikalnostjo in stilno kontrastnostjo vodili skozi prostor in čas," program koncerta povzema Čopi, dirigent in umetniški vodja APZ UP.

V prvem sklopu bo zbor s sakralno tematiko predstavil delo beneškega renesančnega mojstra Giovannia Gabrielia, ki mu sledi cikel manj poznanega avtorja iz obdobja romantike Alberta Beckerja. Becker v svojem ciklu uspešno združuje koralne napeve z romantično zvočnostjo in hkrati uporabo kontrapunktičnih principov iz obdobja baroka. 

Na Ribiškem trgu v Kopru so konec leta postavili sliko Marije, Ave, maris stella s silhueto Kopra v ozadju. Istočasno je zbor pripravljal sklop uglasbitev tega teksta, ki ga je predstavil na decembrskem koncertu. Dva mlada skladatelja Tine Bec in Matej Kastelic sta tudi pevsko povezana z zborom. Sodelovanje z njima je spletlo močne vezi, zato smo posebej ponosni, da njune skladbe lahko umestimo v repertoar zbora. Tokrat bosta zazveneli nagrajeni skladbi 1. natečaja za nove zborovske skladbe Aegis carminis.

Drugi del koncerta vpelje skladba To see a world švedskega skladatelja Sven-Davida Sandströma, ki mu sledi cikel Quatro Canzonette Profane Pavleta Merkùja. Teksti pesnika Dedenara na svojstven način opisujejo štiri elemente zemlje. Matej Kastelic to idejo nadgrajuje v ciklu Odmevi vesolja, kjer zemljo povezuje s soncem in vesoljem. Skladbe so napisane na njegova besedila in razmišljanja. Zbor bo zaključil sklop s prvimi izvedbami skladb Laudo vinum Cyrilla Schürcha in drugo nagrajene skladbe natečaja Aegis carminis Droben listek si mi dala Črta Sojarja Voglarja, s katerim je zbor sodeloval že lansko leto, ter ciklom Marjana Dovića. Skladbi Zeleni Jurij, ki jo je APZ UP uspešno predstavljal na koncertih in tekmovanjih, je avtor dodal še dve, Vse tičice lepo pojo in Pastirče mlado.

Poleg predstavitve letnega dela zbora in proslave jubileja, bo APZ UP predstavil svojo novo zgoščenko LUX/LUČ. Na že osmi zgoščenki so predstavljena sakralna dela sodobnih slovenskih skladateljev (Tine Bec, Andrej Makor, Sojar Voglar Črt, Ambrož Čopi), napisana za APZ UP ali prvič izvedena v Sloveniji. Nakup zgoščenke bo omogočen pred in po letnem koncertu.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija