Jovanka Broz - od prve dame do "persone non grata"

Svet

Jovanka Broz se je kot Jovanka Budisavljević rodila 7. decembra leta 1924 v zaselku Pećane pri Korenici v hrvaški Liki. Pri 17. letih je postala članica Zveze komunistične mladine Jugoslavije. Med vojno je bila pripadnica 6. liške divizije, med nemškim napadom na Drvar maja 1944 pa je kot "partizanka Mara" spoznala Josipa Broza Tita.

Postala je njegova tajnica. Za svoje delo med vojno, v kateri je umrla večina njenih sorodnikov, je bila nagrajena z dvema odlikovanjema za pogum in činom majorke.

Bila je njegova tretja žena

Po koncu vojne je delala kot glavna gospodinja v Titovi vili v Beogradu na Užički ulici, navaja srbska tiskovna agencija Tanjug. Kot je sama razkrila v enem od zadnjih intervjujev, sta se s Titom zbližala leta 1947. Daleč od oči javnosti sta se aprila 1952 v vili Dunavka v Illoku poročila, Jovanka je bila takrat stara 28 let, Tito pa 60, njuni poročni priči pa sta bila Aleksandar Ranković in Ivan Gošnjak. Bila je njegova tretja žena.

Javnost je za njuno poroko izvedela ob obisku takratnega britanskega ministra za zunanje zadeve Anthonyja Edna.

Idiličen zakon se je začel krhati

Na pogled idiličen zakon se je začel krhati v 70. letih, ko so številni špekulirali o njenih političnih ambicijah in njenem vplivu na politične odločitve. Tito naj bi se iz njune vile na Užički izselil leta 1975, v javnosti pa so ju skupaj zadnjič videli junija 1977 med sprejemom norveške delegacije. Kljub ločenemu življenju ni znano, da bi Tito kadar koli rekel žal besedo proti Jovanki. V času njegovega zdravljenja ga je Jovanka redno obiskovala v bolnišnici.

Po njegovi smrti leta 1980 je morala kmalu zapustiti vilo na Užički, dovolili pa so ji, da s seboj odnese malenkosti, ne pa nakita ali drugih dragocenosti. Preselila se je v stanovanje na beograjskih Dedinjah, kjer je živela stran od oči javnosti in precej skromno. Mediji so v minulih letih večkrat poročali o njenih finančnih težavah.

Na sodišču se je potegovala za Titovo premoženje

Od leta 1983 se je na sodišču potegovala za Titovo premoženje in zahtevala, da ji vrnejo njene osebne stvari. V sporu z oblastmi je bila tudi glede pokojnine, saj je zavrnila prejemanje osebne pokojnine, do katere je bila upravičena, in je zahtevala družinsko pokojnino, kar so oblasti zavračale. Leta 2006 ji je potem vlada odobrila mesečno "izredno izplačilo".

Po političnem preobratu leta 2000 se je njeno življenje postopoma izboljševalo. Oblasti so ugodile njeni prošnjo za adaptacijo njene vile, med drugim so v njej uredili gretje. Leta 1988 je bilo Titovo premoženje z zakonom podržavljeno, leta 2000 pa je ustavno sodišče ta zakon razveljavilo.

Jovanka dolga leta ni imela osebnega dokumenta, ne osebne izkaznice ne potnega lista, kar se je spremenilo leta 2009 po zaslugi takratnega ministra za delo Rasima Ljajića in notranjega ministra Ivice Dačića. Po javnosti znanih podatkih je imela stike le z najožjimi člani družine in nekaj bližnjimi prijatelji, ne pa tudi s Titovimi potomci.

V javnosti se je v zadnjih letih  redko pojavljala

Kot je sama povedala v enem od pogovorov, 4. maja ob obletnici Titove smrti ni obiskovala njegovega groba v Hiši cvetja zaradi dvoličnosti nekaterih nekdanjih vidnih jugoslovanskih osebnosti.

"Verjemite mi, Josip Broz je ženske ljubil bolj od Sulejmana Veličastnega," je lani dejala v zase neobičajnem intervjuju, v katerem naj bi celo prvič tako iskreno z javnostjo delila svojo zgodbo.

Med drugim je tako povedala, da sta se s Titom bolj zbližala leta 1947, ko je bil Tito zaradi operacije kile na Brdu pri Kranju. Operacija ni bila lahka in enostavna, saj je v nekem trenutku prišlo do resnih zapletov. "Jaz sem bila v tistih dneh vedno ob njem. Ko je začel okrevati, sem mu, da bi mu krajšala čas, brala naše najlepše epske pesmi," je razkrila. To, da je bil Tito kar 32 let starejši od nje, po njenih besedah ni bila nikakršna ovira, prav nasprotno, je dejala.

Od 23. avgusta letos, ko so jo zaradi infarkta sprejeli v beograjski Klinični center, je bilo njeno zdravstveno stanje resno. V bolnišnici je umrla včeraj, stara 88 let.