JIM BO VLADA PRISLUHNILA? Janša bo jutri govoril s predstavniki vrtcev, šol in staršev

Slovenija

Predstavniki vzgojno-izobraževalne dejavnosti in staršev se bodo v sredo sestali s predsednikom vlade Janezom Janšo na pogovoru o ponovnem odpiranju vrtcev in šol. Želijo si, da bi vlada prisluhnila njihovim predlogom pri sprejemanju ukrepov na področju vzgoje in izobraževanja ter da bi epidemiološke razmere omogočile čimprejšnjo in varno odprtje.

Na sredinem srečanju naj bi med drugim govorili tudi o predlogu skupne izjave o postopnem vračanju v vzgojno-izobraževalne ustanove, ki bi jo poleg vladnih predstavnikov podpisali različni deležniki v šolstvu. V njej bi soglašali s prizadevanjem za čim hitrejšo varno in trajno vrnitev vseh otrok in mladostnikov ter z izvajanjem vzgojno-izobraževalnega procesa v skladu s priporočili pristojnih institucij. Omenjeno izjavo, ki jo je ministrstvo sicer predlagalo že večkrat, so deležniki v ponedeljek znova usklajevali z ministrico za izobraževanje, znanost in šport Simono Kustec.

Predsednik Združenja ravnateljic in ravnateljev osnovnega in glasbenega šolstva Gregor Pečan ni mogel napovedali, ali bo izjava, ki naj bi jo dopolnjevali še v sredo, usklajena v tolikšni meri, da jo bodo pripravljeni vsi podpisati. Po njegovih navedbah imajo nekateri občutek, da se med vrsticami s podpisom te izjave pogojuje vnovično odprtje vrtcev in šol. "Ampak mi nismo bili tisti, ki smo šole zaprli," je dejal in pojasnil, da v izjavi ni ničesar, česar ne bi šolniki že doslej počeli vsak dan.

Tudi v vrtcih se sprašujejo, zakaj je potreben podpis izjave, saj denimo spomladi ob ponovnem odprtju vrtcev niso potrebovali nobene izjave. Takrat je šlo za odločitev vlade, vrtci pa so dobili navodila, kako naj delujejo, je pojasnila predsednica Skupnosti vrtcev Slovenije Janja Bogataj.

Po Pečanovih besedah pa podpirajo navedbe v osnutku izjave, da bo šolsko ministrstvo za potrebe organizacije in izvedbe vzgojno-izobraževalnega procesa v šolah in vrtcih zagotovilo dodatna sredstva za kadre in materialne stroške. Doslej namreč niso dobili "nobene konkretne pomoči, da bi se lažje držali priporočil in omejitev", da bi denimo kupili več enojnih klopi ali namestili pregrade, je pojasnil.

V osnutku je predvidena tudi ustanovitev koordinacijskega telesa, ki bi spremljalo predlagane ukrepe in dajalo pobude za ukrepe. Pobuda za to telo je po besedah Bogatajeve prišla s strani združenj, saj so doslej pogrešali komunikacijo in sodelovanje z ministrstvom, z vladnimi ukrepi so bili pogosto seznanjeni iz medijev in tik pred zdajci, pričakovali pa bi sodelovanje pri odločitvah.

Pečan pa je glede koordinacijskega telesa skeptičen. V njem bi bili sicer pripravljeni sodelovati, ampak ne vidi nobenega zagotovila, da se bo z ustanovitvijo kaj spremenilo in da bi bili praktiki pri vladnih odločitvah upoštevani.

Kot je dejal predsednik Zveze aktivov svetov staršev Slovenije Anton Meden, bodo stališča do izjave v zvezi uskladili nocoj, decembra se za podpis podobne izjave tako kot več drugih deležnikov niso odločili, ker da je narava izjave lahko samo individualna. Ob tem je pojasnil, da so mnenja o koristnosti takšne izjave znotraj zveze precej deljena: nekateri v tem vidijo izkaz sodelovanja in enotnosti ključnih deležnikov za varno vračanje v šole, drugi pa so prepričani, da se s takšno izjavo ne bo spremenilo nič.

Tudi številni starši medtem pozivajo k vnovičnemu odprtju šol. V Ljubljani se je tako denimo oblikovala civilna iniciativa Odprite šole, ki svoje pozive sporoča tudi s postavljenimi transparenti pred OŠ Kolezija. Vlado pozivajo, da pri protikoronskih ukrepih na prvo mesto postavi otroke in njihovo vračanje v šole, učitelje, starše in otroke pa pozivajo, da pri vračanju otrok v šolo delujejo odgovorno. Pobudnica Ina Radšel je ob tem opozorila, da so "na robu zmogljivosti v procesu šolanja na domu". "Trpijo naše službe, trpijo odnosi z našimi otroki, saj nas spremljajo v vlogi nadomestnega učitelja, ki ji vedno nismo kos. Stres iz službenega okolja, kjer se delo kopiči, se po nepotrebnem prenaša domov," je navedla. Ob tem je dodala, da se zavedajo, da epidemiološka slika ni optimalna, zato morajo starši otroke v šolo pospremiti odgovorno.

Ravnateljica OŠ Kolezija Nina Triller meni, da je šolanje na daljavo edina možnost v danih okoliščinah in da bi bili resnično tudi zaposleni veseli, da se čim prej vzpostavijo razmere, ki bi omogočale vrnitev v šolo, ampak pogoj za to pa je, da je to varno tako za učence kot za zaposlene na šoli. V tem okviru tudi podpira iniciativo, ki se je oblikovala, je pojasnila.

Medtem pa Iniciativa proti prehitremu odpiranju šol, ki je prav tako oblikovana na Facebooku, opozarja na nevarnost izpostavljanja okužbi z novim koronavirusom ob morebitnem prenagljenem odpiranju šol in vrtcev, ki da veljajo za enega pomembnejših virov širjenja okužbe.

V pismu, ki so ga decembra poslali ministrici Simoni Kustec, so med drugim zapisali, da razumejo družine, ki pouka na daljavo ne zmorejo, a da zaradi njih ne želijo nevarnosti okužbe izpostavljati svojih družin. Zato so ministrico prosili, da ob morebitnem odpiranju šol omogoči vsem družinam, ki to želijo, nadaljevanje pouka na daljavo ob ustrezni podpori šole, in sicer vsaj do trenutka, ko bo ponovno mogoče slediti okužbam. Tako bi bilo v razredih manj otrok in bi bil tudi pouk tam bolj varen, so prepričani.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  05 .01. 2021 ob  21: 08
vse ministre je treba odpustit pa še kakšnega birokrata, ker je janez vsemogočni in edini vsseved