JELINČIČ BI ODPRL GOSTINSKE TERASE: Janšev odgovor, kdaj bi to lahko bilo možno (VIDEO)

Slovenija

Na današnji seji DZ je poslanec SNS Zmago Jelinčič Plemeniti predsedniku vlade Janezu Janši postavil vprašanje v zvezi s ponovnim obratovanjem gostinskih in namestitvenih obratov. "Že več kot štiri mesece je vse zaprto, gostinci so obupani, ljudje so živčni, nervozni, potrebujemo druženje," je prepričan Jelinčič. Kako mu je odgovoril Janša?

Zmago Jelinčič Plemeniti 

Gostinstvo spada v eno najbolj prizadetih gospodarskih panog v Sloveniji, več kot 1300 lokalov za strežbo hrane in pijače je zaprtih, približno 15 odstotkov gostincev ne bo več odpiralo svojega posla, je uvodoma navedel Zmago Jelinčič Plemeniti, ki meni, da je zelo pomembno, da bi se čim prej odprle vsaj terase gostinskih lokalov, seveda ob upoštevanju vseh preventivnih in varnostnih ukrepov, od razdalje med mizami in stoli do razkuževanja in tako dalje.

Poslanec SNS je namreč prepričan, da se v poletnem času, ko so bili bari in restavracije odprti, v njih ni nihče okužil. "Zdaj pa se ljudje družijo po garažah in zasebnih prostorih, kjer zagotovo ne upoštevajo ne omejitev, ne mask, ne varnostnih in higienskih ukrepov. Ali pa se družijo na raznih politikantskih shodih, brez mask. Tam pa res lahko prihaja do okužb," je dejal.

Kaj predlaga Jelinčič? 

Po njegovem predlogu bi se odprle terase gostinskih lokalov, ki bi delovale do 21. ure. Posledično bi se začetek policijske ure premaknil na 22. uro. Na terasah se ne bi upošteval vladni odlok, ki dovoljuje zbiranje do le deset ljudi, obdržali pa bi prepoved zbiranja za točilnim pultom.

Jelinčič bi odpravil tudi prepoved prodaje alkohola. "Če pride nekdo nekaj pojesti, ne more popiti niti enega piva. Pico si mora s sabo odnesti, za vogalom jo poje, potem pa gre na 'pumpo' in si kupi 'piksno' piva," kar je po njegovem mnenju pravi nesmisel. Kot je še dodal, na kosila skupaj hodijo ponavadi ljudje, ki se tako ali tako družijo oz. so izvirajo iz istega 'mehurčka'.

Vprašanje PV

Vprašanje predsedniku vVade v zvezi s ponovnim obratovanjem gostinskih in namestitvenih obratov Vir: RTV Slovenija

Objavil/a Zmago Jelinčič Plemeniti dne Ponedeljek, 01. marec 2021

Janša napovedal, kdaj lahko pričakujemo odprtje teras

Premier Janez Janša je poslancu odgovoril, da ne pozna nobene evropske države, ki bi imela takšno povprečje okužb, kot ga ima trenutno Slovenija, in hkrati odprte lokale. Sicer priznava, da je gostinstvo med najbolj prizadetimi panogami, a da gre velik delež pomoči ravno njemu. "Je pa res, da je nekaj povsem drugega, če lahko delaš, služiš, se razvijaš, ali pa si odvisen od državne pomoči, ki ne veš, koliko časa bo še trajala," je priznal predsednik vlade.

"Virus se ne širi sam, širi se s stiki. Omejevanje širjenja virusa pomeni omejevanje stikov, še posebej rizičnih. Po enem letu približno vemo, koliko kakšna dejavnost prispeva k širjenju stikov," je dejal Janša in izpostavil, da je treba tehtati, kaj je prioriteta, in "ko je treba tehtati med šolami in gostilnami, pretehtajo šole".

Janez Janša

Premier je razkril, da so računali, da bodo lahko terase začeli postopoma sproščati v regijah z boljšo epidemiološko sliko, ki jo je obalno-kraška regija v prvem valu nedvomno imela. "V naših načrtih je bila prva, v kateri bi odprli terase, a je današnja slika Obale štirikrat slabša od denimo Posavja, ki je v prvem valu imel najslabšo sliko. Očitno je bilo vprašanje odgovornosti drugače tretirano na Obali kot v Posavju."

"Izključno od nas je odvisno, kdaj bodo gostilne odprte," je dodal Janša, ki ga je strah širjenja novih, bolj kužnih sevov. "Moramo biti pripravljeni na preizkušnjo tretjega vala. Od nas je odvisno, kako hud bo. Tveganja v smeri prehitrega odpiranja niso na mestu. Naredili bomo vse, da bomo prišli v rumeno fazo in takrat bomo lahko sproščali takšne stvari, kot so gostinske terase. Do takrat pa bi bilo to nerazumno tveganje oz. ne poznam epidemiologa v Sloveniji, ki bi to podprl," je še zaključil premier.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  03 .03. 2021 ob  08: 19
Plemeniti šankovske debate že trideset let vnovčuje za dobro plačano poltrono v parlamentu
Voliga |  02 .03. 2021 ob  10: 21
Čisto politična odločitev. Pa naj še kdo reče da sprejemajo odločitve na podlagi stroke