JE ZARADI TAKE-AWAY STORITEV PO OBALNIH MESTIH VEČ ODPADKOV? Kritične točke so gostinski lokali, trgovine in sprehajalne poti (FOTO)

Koper

Marjetica Koper je pred dnevi na družbenem omrežju Facebook objavila fotografije in zapis, iz katerih je razvidno, da zadnje čase na ulicah pogosteje videvajo zavrženo hrano in pijačo oziroma njihovo embalažo. Zanimalo nas je, ali 'take-away' ponudba vpliva na onesnaženost obalnih mest in ali se je v mestnem jedru ter na priljubljenih turističnih točkah posledično povečala količina odpadkov. Vprašanja smo naslovili na vsa tri obalna komunalna podjetja.

Vir: Marjetica Koper

Na Marjetici Koper poročajo, da v obdobju protikoronskih ukrepov opažajo povečan obseg različne embalaže, pa tudi porast tako imenovanih črnih deponij gradbenih odpadkov. Kot pojasnjujejo, je več odpadkov embalaže v okolici avtomatov za napitke in prigrizke na prostem.

Pohvalili pa so dober odziv gostinskih lokalov, "saj so ob prevzemnih okencih namestili različne zabojnike". Kot posledico nakupov prek spleta pa zaznavajo večje količine plastične in kartonaste embalaže.

???? V zadnjih dneh vse bolj pogosto naletimo na zavrženo hrano, pijačo in njihovo embalažo. ???? Razumemo, da je obrok "za s...

Objavil/a Marjetica Koper dne Ponedeljek, 01. marec 2021

Tudi na Komunali Izola v času zaprtja trgovin in gostinskih lokalov zaznavajo večjo količino odloženih odpadkov, predvsem kartonske in plastične embalaže. "Predvidevamo, da so razlogi v velikem številu spletnih nakupov in prevzema hrane in pijače v embalaži, tako s strani domačinov kot obiskovalcev, ki so Izolo v velikem številu obiskali v času zimskih šolskih počitnic," so nam pojasnili.

Opomnili so tudi na povečano uporabo zaščitnih mask, zaščitnih rokavic, plastične in kartonske embalaže ter plastičnih folij za pakiranje, ki jih prav tako zaznavajo med odpadki. Sicer pa pojasnjujejo, da je bilo "zaradi omejitve gibanja in zaprtja restavracij, hotelov itd., v preteklem mesecu sicer ustvarjenih manj odpadkov kot februarja 2020, in sicer za okrog 7 ton manj papirja in kartonske embalaže ter 2,7 ton manj mešane embalaže".

Vir: Komunala Izola

Je uživanje hrane na prostem kritično?

Kot poroča Okolje Piran, so zaznali "povečano količino embalaže, pa tudi papirja in stekla, na frekventnih lokacijah in v bližini priljubljenih gostinskih obratov, ki ponujajo osebni prevzem hrane".

"V dneh, ko je bila regija še odprta in so ljubitelji morskega zraka izkoristili lepo vreme za sprehod ob morju, smo morali koše v mestih prazniti večkrat dnevno. Najbolj problematična ostajajo parkirišča, kjer se ljudje ustavijo in pomalicajo, embalažo pa pustijo poleg avtomobila, od koder jo veter raznese v naravo," so še pojasnili.

Vir: Okolje Piran

"Ukrepi zaradi epidemije covida-19 načeloma ne dovoljujejo uživanja hrane na javnih površinah, kljub temu pa je, kot že predhodno omenjeno, zaznati porast nepravilno odložene kartonske in plastične embalaže za prevzem hrane oz. pijače, v bližini gostinskih lokalov in trgovin, kot tudi sprehajalnih poti," so dodali na izolski komunali.

Kako je z ločevanjem odpadkov?

"Kjer imajo možnost, sprehajalci odpadke dosledno odlagajo v ločevalne koše, kjer te možnosti ni, pa jih odvržejo v urbani koš. Malomarnega ravnanja je vse manj, saj je večina posameznikov ponotranjila pozitivne ekološke vrednote in se trudijo vzpostaviti odgovoren odnos do naravnega in družbenega okolja," navajajo na piranskem Okolju.

Vir: Komunala Izola

Na izolski komunali so nam ob tem še povedali, da je velika večina občanov dobro podučena in osveščena, saj svoje odpadke odlaga na pravilen način.

"Kljub stalnemu osveščanju in opozarjanju glede pravilnega odlaganja odpadkov v zabojnike pa žal nekateri posamezniki tega ne upoštevajo in odpadke odlagajo v napačne zabojnike in v naravo. Kritične točke, na katerih posamezniki odpadke nepravilno odlagajo, se nahajajo v bližini gostinskih lokalov, trgovin ter ob sprehajalnih poteh," še pojasnjujejo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
štupido |  06 .03. 2021 ob  05: 14
Imperio Koprčan in Kjočola strokovnjaki za smeti. Ste se že javili Janši za delo ?
Imperio  |  05 .03. 2021 ob  10: 17
Kot v gorah...
Tako tudi v Istri. Odpadke v prtljažnik in jih peljite domov na obalo Ljubljanice.
Velja tudi za kakanje.
Koprčan |  04 .03. 2021 ob  22: 48
-1
Vidim same neumne komentarje na fb. Odpadki so kot vidimo večinoma gospodinjski in nimajo veze z avtomati in korono. Noben varnostnik nobena kamera ne more preprečit klošarju sredi noči da raztresa smeti. Kazen itak nebi plačal. Morda center za pomoč brezdomcem in obvezna izobraževanja. Demokracija s seboj prinaša tudi pasti.
Koprčan |  04 .03. 2021 ob  22: 42
-2
Določene lokacije s slik poznam dobro in nimajo nobene veze s take away ali korono ali Janšo. In nobene kante niso potrebne. In tudi ko je bil Popo je bilo isto. Torej, klošarji ponoči iz kontejnerjev jemljejo smeti in jih raztresejo in prebrskajo če je kaj uporabnega. Misterij razkrit.
kjočola |  04 .03. 2021 ob  19: 17
Morda bi pomagalo, da se poveča število lokacij za odlaganje smeti, ter poveča proračun komunalnim podjetjem za namene vzdrževanja reda in čistoče.
Tudi kakšna dodatna opozorilna tabla, večja aktivnost redarjev, ter zakonska podlaga za kaznovanje tistih, ki smetijo vsenaokrog, ne bi škodila.

Žal moramo priznati, da smo po kulturi balkanci, in to kažemo na vseh korakih.