JE ZADKOVIĆ ZNOVA IGNORIRAL OBČINSKE SVETNIKE? Zahtevali so sklic izredne seje, ki pa je (še) ni bilo

Piran

Po naših informacijah so občinski svetniki že 11. februarja občini in županu Đeniu Zadkoviću poslali zahtevo za sklic izredne seje. Predlog dnevnega reda naj bi bila obravnava osnutka Pomorskega prostorskega plana (PPP) in osnutka Okoljskega poročila, sejo pa so predlagali za četrtek, 18. februarja. Ta naj bi se, ob upoštevanju vse preventivnih ukrepov, odvijala v portoroškem Avditoriju. Kot kaže, pa izredne seje ni bilo.

Občinski svetniki, ki so piransko občino in župana Zadkovića pozvali k sklicu izredne seje, zatrjujejo, da je "jasno in logično", da se o Pomorskem prostorskem planu in osnutku Okoljskega poročila seznanijo in podajo svoja mnenja ter poglede za razvoj obmorskega pasu. 

Javna razgrnitev teh dokumentov in javna razprava sicer traja od 28. decembra 2020 do 28. februarja 2021.

Kot pravijo občinski svetniki, PPP "opredeljuje strategijo razvoja in ugotovitev dejanskega stanja na tem koščku obale slovenske Istre in s tem tudi izzive in priložnosti za občane in občanke naše občine"

Navajajo, da je "nujno takoj sprejeti ustrezne pobude in morebitne pripombe na javni razgrnitvi".

"Slednje bodo opredeljevale interese Občine Piran. O tem moramo odločati tudi občinski svetniki, predvsem pa pozvati zainteresirano javnost k podaji pripomb in pobud, ki bodo v interesu občank in občanov Občine Piran," so prepričani. "Vsakršno odlašanje in ne vključevanje javnosti bi lahko imelo izjemne posledice," zaključujejo.

Đenio Zadković

Zakaj seje včeraj ni bilo?

Kot so nam potrdili tudi na Občini Piran, seje včeraj ni bilo. Zato nas je zanimalo, kakšen je razlog, da občina seje na včerajšnji dan ni sklicala. 

"Osnutek prvega slovenskega Pomorskega prostorskega načrta in izhodišča za pripravo Okoljskega poročila je pripravilo Ministrstvo za okolje in prostor. Temu primerno se je zdelo županu smiselno in pravilno, da na sejo povabi tudi predstavnike ministrstva. Ker je župan čakal na odgovor Ministrstva za okolje in prostor, ali se bo njihov predstavnik udeležil seje, je prišlo do zamika seje na ponedeljek, 22. 2. 2021. Tovrsten zamik omogoča županu poslovnik," so nam pojasnili na občini.

Ob tem so pojasnili, da bo seja "zaradi usklajevanja z Ministrstvom za okolje in prostor glede njihove morebitne prisotnosti na seji izvedena v ponedeljek, 22. februarja, ob 16. uri", o čemer bodo svetniki, "skladno s poslovnikom, obveščeni danes".

So občinski svetniki s strani občine sploh prejeli odgovor na zahtevo za sklic izredne seje?

Skušali smo dobiti tudi odgovor na vprašanje, ali je občina svetnike obvestila, da seje 18. februarja ne bo, a konkretnega odgovora nismo prejeli.

Pojasnili so nam, da "javna razgrnitev PPP in Okoljskega poročila poteka pod okriljem Ministrstvo za okolje in prostor že od 28. 12. 2020 in bo zaključena 28. 2. 2021. Enako velja za obdobje, ki je namenjeno podajanju morebitnih pripomb in predlogov na omenjena dokumenta, kar pomeni, da župan ni s premikom seje s četrtka na ponedeljek nikogar omejeval pri možnostih podajanja pripomb in predlogov k omenjenima dokumentoma".

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija