JE ZA TERORISTIČNE NAPADE NA ZDA KRIVA NJENA TESNA ZAVEZNICA? FBI objavil prvi tajni dokument o napadih 11. septembra

Svet

Ameriški zvezni preiskovalni urad (FBI) je v soboto objavil prvega od več dokumentov, povezanih s preiskavo terorističnih napadov 11. septembra 2001. Objavo je omogočila odločitev ameriškega predsednika Joa Bidna, ki je v začetku septembra odredil umik oznake tajnosti z dokumentov o 11. septembru, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Dokument, s katerega so umaknili oznako tajnosti, je iz leta 2016. Prikazuje povezave med študentom Omarjem Bajumijem, za katerega je FBI domneval, da je bil pripadnik savdske obveščevalne službe, in dvema od petih ugrabiteljev letal v terorističnem napadu 11. septembra - Navazom al Hazmijem in Halidom al Midharjem.

Na podlagi intervjujev iz leta 2009 in 2015 z virom, katerega identiteta ostaja zaupna, dokument podrobno opisuje stike in srečanja med Bajumijem in savdskima ugrabiteljema, potem ko sta leta 2000 prispela v južno Kalifornijo. Anonimni vir je trdil, da je Bajumi zasedal zelo visok položaj na savdskem konzulatu in je ugrabiteljema pomagal s financiranjem, prevajanjem in organizacijo potovanj.

Dokument prav tako prikazuje povezave med ugrabiteljema in konzervativnim imamom v mošeji King Faad v Los Angelesu Fahadom al Tumairijem, in uradnikom tamkajšnjega konzulata Savdske Arabije.

Številne informacije, ki jih vsebuje dokument, sicer kljub njegovi javni objavi ostajajo tajne. Iz dokumenta ni razvidna jasna neposredna povezava med savdsko vlado in ugrabitelji, navaja AFP.

V ZDA se že dolgo pojavljajo ugibanja, da tajni dokumenti vsebujejo dokaze, da je vlada Savdske Arabije, ki je tesna zaveznica ZDA, pred napadi posredno podpirala napadalce. Družine nekaterih od približno 3000 žrtev, ki so izgubile življenje v napadu Al Kaide 11. septembra, so zahtevale razkritje tajnih dokumentov.

Izvršilni ukaz, ki ga je sprejel Biden, zahteva, da ministrstvo za pravosodje dokumente, s katerih bo odstranjena oznaka tajnosti, javno objavi v naslednjih šestih mesecih.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  12 .09. 2021 ob  21: 16
Moras res biti totalno retardiran, da verjames tem laznivim kriminalcem. In vi, ki to objavlate, spadate v isto skupino. Sramota!