JE ZA SMRT NOSEČNICE IZ SB IZOLA KRIV ODKLONJEN PREVOZ S HELIKOPTERJEM? Vojaški piloti naj ne bi prevažali covidnih bolnikov

Izola

Kot smo že poročali, je v ljubljanskem kliničnem centru umrla 28-letnica, po naših neuradnih informacijah doma z Obale. V zadnjem trimesečju nosečnosti se je okužila z novim koronavirusom, zato so jo iz Splošne bolnišnice Izola prepeljali v UKC Ljubljana, kjer se ji je stanje zelo poslabšalo. Zdravniki so se odločili za urgentni carski rez. Otroka je rodila, sama pa je na božični večer umrla. Po poročanju portala Necenzurirano, naj v izolski bolnišnici ne bi uspeli dobiti helikopterskega prevoza iz Izole do ljubljanskega kliničnega centra, ker slovenski vojaški piloti ne opravljajo prevozov covidnih bolnikov.

Kot navajajo pri portalu, gre za 28-letno nosečnico, ki konec novembra ni dobila helikopterskega prevoza iz SB Izola do UKC Ljubljana, ker piloti Slovenske vojske iz strahu pred okužbami od začetka epidemije ne opravljajo prevozov covidnih bolnikov.

V SB Izola so za portal zatrdili, da izbrani način prevoza porodnice ni vplival na izid zdravljenja. Po informacijah portala naj bi kritičnega dne skrbeli za premike covidnih bolnikov v dispečerskem centru Maribor, kjer so na brniškem letališču preverili, ali je mogoč helikopterski prevoz. Ko je tamkajšnja dežurna ekipa bila obveščena, da gre za okuženo osebo, naj bi prevoz zavrnili.

Navodilo vojaškim pilotom, da prevozi covidnih bolnikov niso dovoljeni, je zdravstveno ministrstvo sprejelo v prvih dneh mandata zdaj že bivšega ministra Tomaža Gantarja. In čeprav na obrambnem ministrstvu zatrjujejo, da odločitev glede helikopterskih prevozov nujne medicinske pomoči ne sprejema vojska, ampak dežurni zdravnik, naj bi portal prišel do neuradnih informacij, da se prevozi ne opravljajo zaradi pilotov.

Vojaški piloti naj pri letenju ne bi mogli uporabljati enake zaščitne opreme kot zdravstveni delavci, zato so bolj izpostavljeni tveganju za okužbo. Prav tako ne uporabljajo izolacijskih vreč za covidne bolnike, s katerimi bi zaščitili posadko. Ob tem portal dodaja, da vojaški piloti zaradi občasnega sodelovanja pri reševanju prejemajo 40-odstotne dodatke k plači, prav tako naj bi decembra prejeli dodatek za nevarnost covida-19.

Kot pojasnili na ministrstvu za obrambo za portal, so dežurne helikopterske ekipe že opravile prevoze okuženih oseb, a naj bi bile o tem obveščene po opravljenem prevozu. Člani posadke so potem morali na testiranje in v izolacijo, helikopter in opremo pa so razkužili. Do sedaj naj bi bila okuženih desetina pripadnikov vojaškega letalstva.

Na ministrstvu za obrambo so danes tvitnili, da portal Necenzurirano zavaja oziroma širi lažne informacije, ki so jih tako na ministrstvu kot v SB Izola že zanikali, nazadnje včeraj v odgovoru avtorju članka. Ob tem so ponovno poudarili, da za prevoz omenjene pacientke iz Izole v Ljubljano nikoli ni bil izdan zahtevek za uporabo helikopterja.

V Slovenski vojski pa so danes tvitnili, da se vojska nikoli sama ne odloča glede prevozov v okviru nujne medicinske pomoči, ampak je odločitev zmeraj na strani dežurnega zdravnika, oni zgolj opravijo prevoz.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
asmas1965 |  13 .01. 2021 ob  20: 42
"Po poročanju portala Necenzurirano"jQuery112306703495188008769_1610566788712????????????????kdo verjamem tem plačancem.Ali so do danes objavili kakšen verodostojen članek.Gospodje avtorji tega članak.Ne verjemite zograj omenjenem portalu prav nič,da se ne boste še vi znašli na lžnivi strani kot "necenzurirano"
ZRESNITE SE IN JIH NE KOPIRAJZE KER BOSTE IMELI SAME TEŽAVE