JE 'TWINDEMIJA' TUDI ŽE V SLOVENIJI? Kako smo pripravljeni nanjo?

Slovenija

Poročali smo že o opozorilih, ki prihajajo iz Velike Britanije o pojavu t. i. 'twindemije' oziroma hkratne okužbe z dvema virusoma, covidom-19 in virusom gripe ter o bojazni, da bi lahko nizka naravna imunost proti gripi v kombinaciji z novimi sevi covid-19 to zimo v državi povzročila povečanje smrtnosti ljudi. Šli smo po sledi te novice in preverili, kako se na to možnost pripravljamo v Sloveniji. 

Kot pojasnjujejo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ), obstaja tudi v Sloveniji, enako kot v drugih državah severne poloble, možnost istočasnega kroženja virusa influence in SARS-CoV-2, intenzivnost pa bo odvisna od "začetka in obsega sezone gripe, precepljenosti in nefarmacevtskih ukrepov".

Napovedovanje, kateri virus gripe bo to jesen prisoten in kdaj se bo pojavil pri nas, pa je po mnenju stroke negotovo. "Trenutno je v EU zaznati posamezne primere influence A(H3N2), tudi v Sloveniji smo jih registrirali," poudarjajo, a pri tem dodajajo, da je pri primerih hkratne okužbe z virusom influence in SARS-CoV-2 bolj kot to, da je okužba hkratna, pomembno siceršnje zdravstveno stanje in starost posameznika.

V Sloveniji v tem trenutku obsega 'twindemije' ni moč napovedati, se pa pripravlja komunikacijska kampanja glede pomena upoštevanja strokovnih priporočil za preprečevanja širjenja virusa SARS-Cov-2 in cepljenja proti nalezljivim boleznim covid-19 in gripe kot najučinkovitejšim javnozdravstvenim ukrepom za preprečevanje širjenja nalezljivih bolezni. "Glede kampanje za naslavljanje cepljenja proti nalezljivim boleznim oziroma cepljenju proti covidu-19 NIJZ za jesensko-zimski čas izvaja vse potrebne korake za čim hitrejšo izvedbo," poudarjajo na NIJZ. "NIJZ tudi neprestano obvešča in seznanja javnost z vsemi pomembnimi javnozdravstvenimi vsebinami in novostmi, kar velja tudi za področje nalezljivih bolezni in cepljenja."

Ob sočasnem pojavljanju gripe in covida-19 velja spomniti, da je bila najobsežnejša epidemija gripe pri nas v sezoni 2004/2005, medtem ko je pandemija gripe leta 2009 zmerno obremenila bolnišnice, ker so zbolevali predvsem otroci oziroma mlajši. Ali bi glede na znane podatke že lahko primerjali epidemijo gripe in epidemijo covida, nas je zanimalo. "Pandemije covid-19 in vsakoletno sezonsko kroženje gripe ni enostavno primerjati. Poleg tega se je delež umrlih zaradi covid-19 spreminjal – ob začetku pandemije je bil višji, takrat nihče ni bil imun na virus, nihče cepljen, saj ni bilo cepiva," odgovarjajo na NIJZ.

"Zdaj precepljenost in prebolevnost vsaj pri trenutni različici modificirata težino bolezni – jo zmanjšujeta – in po deležu umrlih sta oba virusa primerljiva. Seveda gre za dokaj približno oceno v trenutni situaciji in ne za dolgoročno oceno. Ob pojavu nove različice SARS-CoV-2 ali pojavu izjemno težke gripe bo drugače," pa previdno opozarjajo strokovnjaki z NIJZ.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  29 .09. 2022 ob  17: 08
Ugasnite antene 4G in 5G pa boste videli, kako bo takoj konec tega “virusa”!
Alozi |  29 .09. 2022 ob  08: 59
Ma nehajte! Nehajte z ustrahovanjem s temi k****** virusi!