JE TUDI VAS OPEKLO SONCE? Potem nikar ne počnite teh stvari

Trendi

Poletje je v polnem teku in v teh dneh bodo številni izpostavljeni močnim sončnim žarkom. Nekatere lahko sonce opeče med poležavanjem na plaži, spet druge med rekreacijo v naravi. Sončne opekline pomenijo rdečo, napeto in vročo kožo, ob hujših oblikah opeklin pa se lahko pojavijo tudi mehurji. Na žalost mnogo opečenih oseb napačno odreagira in stanje kože še poslabša. Preverite, česa ob sončnih opeklinah ne smete početi in kaj vključuje pravilna nega opeklin.

Nošenje tesnih oblačil

Ko vas opeče sonce, morate pustiti koži dihati. Nošenje tesnih oblačil na opečeni koži je absolutno napačna in škodljiva, ker se vnetje že pojavlja. Vaše telo se poskuša na travmo odzvati s povečanjem pretoka krvi v to območje, da pomaga pri zdravljenju. Posledica tega je pordelost, vročina in vnetje na območju. Nošenje tesnih oblačil lahko privede do močnejšega otekanja.

Neustrezna hidracija

Če je prišlo do opeklin, se nikakor in nikoli ne pozabite dodatno hidratirati. Opekline telesu povzročijo več kot le bolečine in neprijetnosti, zato je pomembno, da svoje telo ob opeklinah še dodatno hidratirate in pijete veliko vode.

Prekrivanje opeklin z ličili

Opeklina se bo bolje zacelila, če pustite koži dihati in namesto ličil na opečena mesta nanašate hladilna sredstva. Nanašanje različnih ličil z umazanimi gobicami ali ščetkami bo samo povečalo tveganje za okužbo ali alergijsko reakcijo, zaradi česar bo vse skupaj lahko še hujše - tako bolečine kot sam izgled kože.

Lupljenje ali praskanje opečenih mest

Najboljše je, če luskava koža naravno odpade. Še bolje je, če obilno navlažite kožo z izbranim izdelkom. To bo izboljšalo videz sončnih opeklin in pomagalo koži, da se naravno in enakomerno odlušči sama!

Uporaba mila

Milo osuši in razdraži opečeno kožo, zato se njegovi uporabi izogibajte. Dobro je, da kad napolnite z vodo, vanjo pa zlijete skodelico jabolčnega kisa ali pa sodo bikarbono. Slednje s telesa po kopanju ne obrišite, temveč pustite, da se koža osuši sama od sebe. Sicer pa za brisanje kože nikoli ne uporabljajte grobih brisač, saj boste kožo z drgnjenjem le še dodatno razdražili.

Po kopeli kožo navlažite z gelom aloje vere. Še bolje bo, če boste gel pred tem shranili v hladilniku, saj bo tako nudil še dodatno olajšanje. Aloja vera koži pomaga pri hitrejšem celjenju. Če imate rastlino doma, lahko namesto gela uporabite naravni sok, ki iz rastline priteče, ko utrgate njen list. Pred uporabo pa seveda sok aloje vere preizkusite na manjšem delu kože in preverite, ali niste morda alergični nanj.

Polaganje ledu na opečeno kožo

Vnetje kože lahko omilite z obkladki. Uporabite lahko svežo vodo iz pipe, lahko pa vodi dodate tudi nekaj kock ledu. V vodo nato namočite brisačo in jo položite na opekline. Obkladek držite na opeklini, dokler se brisača ne segreje, nato pa postopek ponavljajte približno 10 do 15 minut. Ponovite večkrat dnevno. Opeklino pa lahko ohladite tudi z ledom, zavitim v brisačo. Vendar pa pazite, da ledu nikoli ne polagate naravnost na opečeno kožo! Led resda pomaga omiliti začetne bolečine, vendar upočasni proces zdravljenja.

Nega opeklin

Čeprav boste mislili, da ste po nekaj dneh opeklino že ozdravili, je dobro še nekaj časa paziti in prizadeto mesto zakrivati pred soncem pod ohlapnimi oblačili. Koža za popolno okrevanje in obnovo po opeklinah namreč potrebuje od nekaj mesecev do pol leta.

Opekline je mogoče negovati s številnimi preparati, kot sta omenjen gel iz aloje vere ali hladilna krema po sončenju. Če opeklino spremljajo tudi bolečine, lahko zaužijete nesteroidni antirevmatik, kot sta aspirin ali ibuprufen. Če nimate pri roki sredstva za celjenje opeklin, se poleg zgoraj naštetega lahko poslužite tudi navadnega jogurta, kumar in surovega krompirja. Za obnovo celic in zmanjšanje vnetja lahko poskrbite tudi s prehrano in sicer z uživanjem antioksidantov in vitaminov.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija