JE TRAGEDIJO POVZROČIL PREVRNJEN TOVORNJAK? V trčenju dveh vlakov 6 mrtvih, 16 ranjenih (FOTO, VIDEO)

Kronika

V železniški nesreči na Danskem je po podatkih danskih železnic umrlo šest ljudi, šestnajst je ranjenih. Nesreča se je zgodila na mostu, ki povezuje dva danska otoka, je sporočila danska policija, poročajo tuje tiskovne agencije. Nesrečo bi po poročanju lokalnih medijev lahko povzročil vagon s praznim tovornjakom. Ta se je zaradi močnega vetra verjetno prevrnil ali pa ga je odpihnilo z vagona nasproti vozečega tovornega vlaka, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Silovit veter oteževal delo reševalcem

Danski mediji poročajo, da naj bi se nesreča zgodila, ko je potniški vlak trčil v tovorni vlak, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Na vlaku je bilo v času nesreče 131 potnikov in trije člani osebja. Nesreča se je zgodila okoli 7.30 na mostu, ki povezuje otoka Zealand, kjer je tudi prestolnica Koebenhavn, in Funen. 

V času nesreče je v regiji pihal močan veter. 18 kilometrov dolg most je bil zaradi močnega vetra zaprt za cestni promet. Silovit veter je reševalcem tudi oteževal dostop do kraja nesreče. "Slišati je bilo zelo, zelo glasen pok in nato se je vlak ustavil," je za televizijo TV2 dejala ena od očividk, ki je bila na potniškem vlaku skupaj s hčerko.

Danski premier Lars Lokke Rasmussen je družinam žrtev že izrekel sožalje, poroča francoska tiskovna agencija AFP. "Strašna železniška nesreča na mostu Veliki pas (Storebaelt) na Danskem je posledica viharja Alfrida. Naše misli so z ranjenimi ter družinami in sorodniki umrlih," je na Twitterju zapisal švedski premier Stefan Löfven.

Odzvala se je tudi danska kraljica Margrethe II. Kot so objavili na uradni strani kraljeve hiše, je kraljica zaradi nesreče globoko užaloščena. "Moje misli in najgloblje sočutje veljajo tako družinam umrlih kot ranjenim," se je odzvala. Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je v svojem odzivu sorodnikom in prijateljem žrtev izrekel sožalje.


Potniški vlak je verjetno trčil v tovornjak, ki ga je prevrnilo zaradi vetra

Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa se je nesreča zgodila okoli 7.30, ko je potniški vlak trčil v nek predmet, morda v del nasproti vozečega tovornega vlada, zaradi česar je moral potniški vlak silovito zavirati. Po navedbah AFP naj bi zaradi silovitega vetra odtrgalo streho tovornega vlaka, ki je zadela v nasprotni smeri vozeči potniški vlak.

Po besedah preiskovalca Boa Haaninga je potniški vlak najbrž trčil v prevrnjeni tovornjak, je še poročala dpa, ki se sklicuje na dansko tiskovno agencijo Ritzau. Na fotografijah s prizorišča nesreče je sicer videti, da je tovorni vlak prevažal pivo danske pivovarne Carlsberg. Tiskovni predstavnik pivovarne Carlsberg je potrdil, da je bil tovorni vlak, ki je bil na poti iz Carlsbergove pivovarne Fredericia v Kobenhavn, vpleten v nesrečo.

Najhujša želežniška nesreča na Danskem po letu 1988

Gre za najhujšo železniško nesrečo na Danskem po letu 1988, ko je umrlo osem ljudi, 72 jih je bilo ranjenih. Zaradi silovitega vetra nad Skandinavijo je bil železniški promet v sredinih jutranjih urah skorajda edino prevozno sredstvo za prečkanje danskega mostu, na katerem se je zgodila usodna nesreča. Zaradi vetrovnega vremena so namreč omejili prevoze s trajekti, oba največja danska mostova, tudi tistega, kjer se je zgodila nesreča, so zaprli za cestni promet.

18 kilometrov dolg most je bil zaradi močnega vetra zaprt za cestni promet, a so ga v sredo popoldan ponovno odprli. Po nesreči je bil v celoti čez most prekinjen železniški promet. Silovit veter je reševalcem tudi otežil dostop do kraja nesreče. Prek Velikega pasu vsak dan z vlakom potuje okoli 21.000 potnikov. Vsak dan most prevozi tudi več kot 27.000 vozil. Most je del prometne infrastrukture, ki Dansko povezuje z Nemčijo in Švedsko.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija