JE STAREJŠI OD TEBE? Vse to lahko prinaša večletna razlika

Trendi

"Si slišala, da ima Anin tip kar 20 let več od nje? Kaj praviš, jima bo ratalo?" "Moje mnenje je, da ne, saj je njegova hči ne bo nikoli sprejela." Te vrste opazke in komentarji se pogosto pojavljajo, ko pogovor nanese na večletno razliko med partnerjema. A dejstvo je, da razmerje s starejšim frajerjem ni nič manj uspešno, če oba zaljubljenca delita podobne življenjske vrednote, sta složna v pričakovanjih, željah in načrtih za prihodnost.

Partnerski odnos s starejšim moškim je pri dvajsetih precej drugačen od tistega v tridesetih ali štiridesetih. Raziskave kažejo, da je težave ali odklone v starostni razliki lažje premostiti, ko smo stari 30+ ali 35+. Starejši torej kot smo, manj izzivov takšna zveza prinaša, saj zrelost in izkušnje, ki jih pridobivamo z leti, vplivajo na sposobnost medsebojne uskladitve.

Seveda obstajajo večji in manjši odkloni, saj se ljudje med seboj razlikujemo, zato je težko posploševati. A kljub temu smo zbrali sedem najpogostejših značilnosti partnerskega razmerja s zrelejšim moškim.

V njegovem življenju so lahko bivša žena in otroci

Dejstvo je, da ima veliko (ne pa seveda vsi) zrelejših moških za seboj že del življenjskih izkušenj, kamor spadajo tudi družina oz. otroci in bivša žena. Vse to ni nujno slabo, sploh če se je iz tovrstnih odnosnih izkušenj nekaj naučil in pridobil pomembne življenjske lekcije – v tem primeru v prihodnje partnerske odnose vstopa veliko bolj premišljeno in modro. Je pa po drugi strani tudi res, da ima v takšnih primerih še vedno določene obveznosti do pretekle družine, sploh če so otroci še majhni. Vključevanje v njegovo družino je lahko težje, kot se zdi na prvi pogled, zato je v tem primeru potreben resen pogovor, še posebej, če ima starejše hčere. Študije kažejo, da so hčere manj zainteresirane za to, da oče v družino pripelje mlajšo žensko, piše Women's Health.

Lahko ima več ali manj časa za svojo partnerko

Če je moški uspešen na svojem področju in deluje na mednarodnem področju, je zelo verjetno, da ga čaka več poslovnih obveznosti v tujini, pogostejše službene poti, številni sestanki in nenehno sledenje trendom v poslu. V tem primeru bo veliko časa namenjal svoji profesionalni plati življenja, čas za zasebnost pa bo nekoliko okrnjen. To predstavlja težave tistim ženskam, ki imajo drugačna pričakovanja, so manj samostojne ali se njihov nivo izobrazbe zelo razlikuje od partnerjevega. Obstaja pa tudi pozitivna plat – zrelejši moški ima lahko bolj prilagodljiv urnik dela, zato si lahko lažje vzame čas za svoje zasebno življenje.

Razkorak v življenjskih pričakovanjih

Zelo verjetno gre pri tem za eno od pomembnejših točk, o katerih je vredno razmisliti, če je starostna razlika precej velika. Morda si zrelejši partner želi bolj umirjenega življenja, morda si želi veliko potovati in se posvetiti predvsem lastnim potrebam, brez ustvarjanja družine. V tem primeru lahko nastane težava, če si partnerica želi drugače, predvsem pa otrok. Vsak ima svojo predstavo in želje, kako naj bi bila videti kratkoročna in dolgoročna prihodnost, zato se je v tem primeru treba pogovoriti. Najslabše je, če projiciramo svoje želje v partnerja in napačno domnevamo, da si želi enako kot mi.

Finančna (ne)stabilnost

Če posplošimo, je zrelejši moški bolj finančno stabilen, ima prihranke, svoje nepremičnine … skratka v življenju je že nekaj ustvaril. V takšnem odnosu je lažje ohranjati predvidljiv in varen način življenja, saj omogoča trdne temelje. To pa je seveda veliko bolj pomirjujoče v primerjavi z nekom, ki še vedno skuša spoznati, kdo je, se išče in ne ve natančno, v kaj bi se v življenju usmeril. A seveda to ne velja za vse – zrelejši moški ni nujno tudi uspešen.

Razkorak v spolnih potrebah

Ne glede na starost je skoraj v vsakem partnerskem razmerju nekdo, ki si želi več ali manj spolne aktivnosti, čemur pravimo spolna neusklajenost. To pa je lahko še toliko bolj izrazito v odnosih z večjo starostno razliko. Če smo čisto realni – starejša oseba ima starejše telo, to pa ima tudi manj energije, manj spolnega nagona, hormoni se počasi umirijo. Tudi če so začetki morda nekoliko bolj aktivni, se to lahko pokaže skozi čas. Težava nastane, če so potrebe nezadovoljene in prinesejo nezadovoljstvo. Seveda pa je tudi to odvisno od tega, koliko spolnost komu pomeni. Če zelo posplošimo, lahko rečemo, da v zrelejših letih moški veliko bolj išče čustveno povezanost kot pretirane spolne podvige med rjuhami. Če pogledamo še drugo plat, ki se nanaša na zrelejše moške, ki so še vedno spolno zelo aktivni, pa lahko rečemo, da gre za izkušenejše moške, ki vedo, kako zadovoljiti ženske potrebe.

Komunikacijski in generacijski prepad

Če je moški več let, morda desetletij, starejši, je prepad v slogu komunikacije, navadah, življenjskem slogu večji. Kljub temu da so prav s tega vidika romantični začetki za oba nekaj osvežujočega in novega, lahko sčasoma prinesejo nepremostljive razlike in vrzeli, ki jih ne znata in niti ne zmoreta ustrezno uskladiti. Obstaja pa tudi tista svetlejša plat. V življenju vedno zorimo, postajamo modrejši in delujemo vse bolj premišljeno in ne več toliko nagonsko. To pa pomeni tudi, da smo lahko bolj iskreni do sebe in svojih občutkov. Komunikacija je v takšnem odnosu bolj transparentna, brez skritih sporočil, jasna in direktna. Zrelejši moški navadno ve, kaj hoče, kar zna tudi neposredno skomunicirati. Ena od pozitivnih stvari je tudi ta, da se je zrelejši moški že naučil samosprejemanja in k temu navadno spodbuja tudi svojo partnerico. Poskusi spreminjanja sebe in drugega so torej že zdavnaj za njim.

Klevetanje in 'dobronamerni' nasveti

Zveza z zrelejšim moškim, hočemo ali ne, vedno prinese tudi vprašanja v smislu: "Ali ni prestar zate?" "Kako si predstavljaš prihodnost z njim?" Znanci, prijatelji in starši nehote zasejejo dvome, da takšna partnerska zveza nima prihodnost. A dejstvo je eno – če imata podobne življenjske nazore, pričakovanja, želje in potrebe, zares ni pomembna razlika v starosti. Pomembno je le, da o tem spregovorita na začetku zveze. Včasih se po romantičnih in vročih začetkih zgodi padec na realna tla in spoznanje, da smo si povsem različni, pa s tem ne mislimo le starosti, ampak tudi prepad v ujemanju, interesih, načrtih, željah. V takšnem primeru pa ne more obstati nobena partnerska zveza, ne glede na starost in začetne občutke 'usodne ljubezni'.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija