JE RES VSEGA KRIV DARS? Razlog za zastoje je najmanj 30 zdrsov tovornih vozil zaradi neustrezne opreme (FOTO, VIDEO)

Slovenija

Razlog za današnje zastoje na avtocestah je vsaj 30 zdrsov tovornih vozil zaradi neustrezne opreme, ki so se zgodili med približno 4.30 in 6.00 uro, so sporočili iz Darsa. Zaradi teh zdrsov je obstal promet, kar je preprečilo pot tudi plužnim vozilom. Samo na vrhniškem klancu so izvlekli 12 tovornih vozil, na višnjegorskem pa sedem.

Kot so na Darsu pojasnili v sporočilu za javnost, je bilo izvleko na odseku primorske avtoceste tako mogoče opraviti le na način, da se je avtovlečna služba ob popolni zapori avtoceste pripeljala do kolone v nasprotni smeri.

Dars ostro obsoja neodgovorne voznike tovornih in tudi osebnih vozil, ki so se na pot odpravili brez ustrezne zimske opreme, ki je na naših cestah obvezna od 15. novembra, in to kljub večdnevnim napovedim sneženja. "Takšno početje je neodgovorno in nevarno, obenem pa v primeru zdrsa za nekaj časa popolnoma ohromi promet in plužnim skupinam onemogoča pluženje ter posipanje," so pojasnili.

Kot so navedli, so njihovi delavci pričeli s preventivnim posipom avtocest že v nočnih urah, kmalu po tistem, ko se je začel sneg oprijemati vozišča, pa so začeli še s pluženjem. Snežiti je začelo najprej na Gorenjskem, fronta se je nato pomikala proti vzhodu in jugu.

Ob 4. uri zjutraj je Dars pričel izločati tovorna vozila na primorski avtocesti med Brezovico in Vrhniko, sledilo je izločanje na dolenjski in štajerski avtocesti. "Sneženje je bilo zelo intenzivno, ekipe Darsa so bile vseskozi na terenu, vendar so zdrsi tovornih vozil, okvare in 11 prometnih nesreč vplivali na zastoje in upočasnili pluženje ter posipanje," so zapisali.

Samo na območju vrhniškega klanca so, kot so zapisali, izvlekli 12 tovornih vozil, med njimi so bili trije slovenski prevozniki, devet pa tujih. Na višnjegorskem klancu pa je bilo med sedmimi izvlečenimi tovornimi vozili pet domačih ter dve tuji.

Po njihovih navedbah je bilo v zimsko akcijo vključenih 185 vzdrževalcev avtocest in hitrih cest ter 125 vozil družbe Dars. Porabili so 1229 ton soli, 119.186 litrov natrijevega klorida ter 4000 litrov kalcijevega klorida. Opravili so približno 60 obhodov plužnih skupin. Višina zapadlega snega je bila do 25 centimetrov.

Akcijo je na ravni celotnega avtocestnega omrežja usklajevala strateška skupina za večje izredne dogodke, v kateri so predstavniki družbe Dars ter policije.

Razmere na cestah ob 16.00

Po podatkih Prometno-informacijskega centra za državne ceste je na gorenjski avtocesti pred predorom Karavanke proti Avstriji dvokilometrski zastoj za tovornjake. Za tovorna vozila je dva kilometra in pol dolg zastoj tudi na štajerski avtocesti pred prehodom Šentilj proti Avstriji.

Promet je povečan na mestnih obvoznicah in cestah, ki vodijo iz mestnih središč.

Predmet na dolenjski avtocesti ovira promet med predoroma Debeli hrib in Mali Vrh proti Novemu mestu.

Na štajerski avtocesti pred Žalcem proti Mariboru je zaradi okvare vozila oviran promet.

Cesta čez prelaz Vršič in cesta čez Korensko Sedlo na avstrijski strani sta zaradi zimskih razmer zaprti.

Zaradi zimskih razmer velja prepoved za priklopnike in polpriklopnike na cesti Ajdovščina-Col-Črni Vrh-Godovič.

Težave zaradi snega tudi na Hrvaškem in v Avstriji

Sneg je danes zapadel tudi v nekaterih delih Hrvaške, med drugim v Gorskem kotarju, Međimurju, Zagorju in na Sljemenu v Zagrebu. Povzročal je težave v prometu, kjer se je zgodilo več nesreč, posebno na avtocesti A1, ki vodi od Zagreba proti Splitu, in avtocesti A4, ki pelje proti Varaždinu. O težavah zaradi snega poročajo tudi iz sosednje Avstrije.

Sneženje je povzročilo zastoje v prometu, nesreče in težave z oskrbo z električno energijo. Gasilci so morali posredovati 260-krat predvsem zaradi prometnih nesreč in podrtih dreves. Na cestah v višje ležečih predelih marsikje velja obvezna uporaba snežnih verig.

Po podatkih vremenoslovcev je največ snega zapadlo na Vzhodnem Tirolskem in Zgornjem Koroškem, kjer so v nižjih legah izmerili od pet do 15 centimetrov novega snega, na letališču v Celovcu pa 16 centimetrov. V Železni Kapli je zapadlo 30 centimetrov snega, na prelazu Ljubelj pa 50 centimetrov.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
joe jaxson |  16 .01. 2023 ob  17: 37
DA, KER ČE SI RES PRIPRAVLJEN, KOT ŽE LETA ZATRJUJEŠ, PRAVOČASNO OČISTIŠ CESTE IN POTEM TUDI Z LETNIMI GUMAMI NIMAŠ PROBLEMOV, ČEPRAV JE TUDI TO NEODGOVORNO IN NAROBE !
NEBI REKU. DA JE PRVIČ - VSAKO LETO (ŽE NEKAJ LET) ISTA ŠTORIJA OB PRVEM SNEGU !