JE PRI NAS POSKRBLJENO ZA VARNOST NA KOPALIŠČIH? Takšne so ugotovitve inšpektorata

Slovenija

Poletna sezona in z njo povezane prireditve na in ob vodah zahtevajo povečano pozornost tudi na področju varstva pred utopitvami, so posvarili na Inšpektoratu RS za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami. Kot so ocenili za STA, je stanje na tem področju dobro, a to velja le za urejena kopališča, ki jih redno nadzirajo.

Inšpektorat za varstvo pred naravnimi nesrečami je pred kratkim objavil opomnik za organizatorje prireditev za dosledno izvajanje ukrepov varstva pred utopitvami, v katerem je opozoril na dosledno izvajanje ukrepov varstva pred utopitvami, kot so prisotnost predpisanega števila reševalcev iz vode, njihova ustrezna usposobljenost ter predpisani reševalna oprema in sredstva za reševanje iz vode.

Kot so na inšpektoratu pojasnili za STA, so na naravnih in bazenskih kopališčih v zadnjih petih letih opravili v povprečju 116 nadzorov na leto, pri čemer jih je bilo v lanskem letu le 90, saj veliko kopališč zaradi omejitvenih ukrepov ni obratovalo. V vseh teh letih na tem področju izvajajo nenapovedane nadzore. Rezultati kažejo, da je število reševalcev iz vode na kopališčih zadovoljivo: trikrat je bilo prisotnih 96 odstotkov potrebnega števila reševalcev, le enkrat 93,6 odstotka in enkrat celo 100 odstotkov.

Pri usposobljenosti reševalcev iz vode je ta odstotek še višji, saj se giblje med 97,5 in 100 odstotki. Pri kopališkem redu, kjer so za kopalce navedeni pomembni podatki glede pravil, obveznosti in prepovedi na kopališčih, na inšpektoratu ugotavljajo, da se stanje z leti izboljšuje. Odstotek skladnosti kopaliških redov s predpisi se je v zadnjih letih nekoliko dvignil, saj je bil najnižji leta 2017 s 86,8 odstotka, najvišji pa v letu 2019 s 97,3 odstotka. Podobno je tudi glede opreme za reševanje, ki jo morajo imeti kopališča. V letu 2017 je bil odstotek skladnosti opreme s predpisi 81,8-odstoten, v letu 2020 pa že 94,4-odstoten.

Povsem drugače na področju izposojevalcev opreme

Na področju izposojevalcev opreme so v zadnjih petih letih opravili v povprečju 25 nadzorov na leto, slika glede prisotnosti pravih oseb na mestih izposoje pa je tu obrnjena. V letu 2016 so imeli vsi izposojevalci vse osebe ustrezno usposobljene. Ustreznost se je z leti zmanjševala, tako da je leta 2020 ta delež padel na samo 85,2 odstotka. Podoben trend padanja se je pojavil tudi pri namestitvi navodil ob izposoji opreme, saj so ustrezna navodila v letu 2016 imeli vsi izposojevalci, ob postopnem padanju pa je ta odstotek padel na 90,5 v letu 2020.

Poleg tega inšpektorat izvaja nadzor tudi na področju izvajanja organiziranih raftingov, kajakaštva, soteskanja in drugih dejavnosti na vodi, ki se izvajajo v pridobitni namen. Na tem področju so v zadnjih petih letih opravili v povprečju 32 nadzorov na leto, pri čemer po številu izstopata leto 2016, ko je bilo opravljenih 43 nadzorov, in leto 2019, ko je bilo opravljenih 64 nadzorov. Stanje pri teh nadzorih je odlično, saj v vseh teh petih letih niso zaznali kršitev. Manjše odstopanje je bilo le leta 2019, ko je imelo 93 odstotkov organizatorjev prisotno potrebno število ustreznih oseb. Glede ustrezne usposobljenosti oseb pa je bilo stanje ves čas brez napak.

Na splošno na inšpektoratu ocenjujejo stanje glede varstva pred utopitvami kot dobro. A, kot opozarjajo, to velja le za urejena kopališča, stanje pri izposoji opreme ter stanje pri organiziranih dejavnostih raftingov, kajakaštva, soteskanja in drugih dejavnosti na vodi, ko se izvajajo v pridobitni namen.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija