JE LASTNIK ŽE PRIŠEL PO IZGUBLJENO VIOLINO? Med najbolj nenavadnimi najdbami PU Koper tudi jadrnica, bager in konj

Kronika

Poročali smo že o bizarni najdbi koprski policistov, ko so 3. oktobra letos na makadamskem parkirišču za koprsko tržnico našli violino. Preverili smo, ali so že našli njenega lastnika in kaj neobičajnega se je še znašlo na njihovem seznamu najdenih stvari.

Kot so nam uvodoma pojasnili na koprski policijski upravi (PU), področje najdenih stvari ureja Stvarnopravni zakonik in Pravilnik o postopku z najdenimi stvarmi. Lastnika omenjene violine, ki so jo našli 3. oktobra, pa kljub temu, da so ga tudi javno iskali, do danes še niso našli.

Med predmeti, ki jih sicer najpogosteje najdejo oziroma jim jih občani najpogosteje izročijo, so ključi, mobilni telefoni, kolesa, torbice in denarnice. Med najbolj nenavadnimi najdenimi predmeti pa so se znašli neoznačena jadrnica, nečipiran konj in bager brez identifikacijskih oznak.

Na PU Koper sicer lastnike najdenih stvari najdejo v več kot 90 odstotkih primerov.

V letošnjem letu so denimo od občanov prejeli 736 najdenih stvari, v 670 primerih pa so našli lastnike. Večino le-teh najdejo v nekaj dneh.

Pojasnili so nam tudi, kako poteka iskanje lastnika izgubljenih stvari.

Policisti najprej pregledajo najdene stvari, zaradi možnosti najdbe naslova lastnika ali dokumentov, nato pa pregledajo policijske evidence. Predmete objavijo tudi na spletni strani policije, v nekaterih primerih pa tudi na Facebook strani PU Koper ali Slovenske policije. Preverjajo tudi v bančnih ustanovah, pri mobilnih operaterjih in podobno.

Kaj pa se zgodi s predmeti, ki jim ne najdejo lastnika?

Stvari, katerih lastnikov ne najdejo v roku enega leta, zapadejo pod okupacijo države, finančna uprava pa jih proda na dražbi, so nam pojasnili.

Na območju Obale je od 1. januarja letos do danes 66 predmetov, katerih lastnika še niso našli oziroma ugotovili.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija