JE KNJIGA ZA VAS NEPOGREŠLJIV PRIPOMOČEK NA PLAŽI? Preverili smo, kaj je najbolj všeč istrskim bralcem in kaj priporočajo knjižnice

Koper

Knjiga je, poleg brisače, kreme za sončenje in osvežilne pijače, za mnoge najpomembnejši pripomoček na plaži. Preverili smo, kateri žanri in katere knjige so v istrskih knjižnicah najpogosteje izposojene v poletnih mesecih in katere knjige priporočajo bralcem.

V Mestni knjižnici Piran je bila najbolj brano Zlagano življenje odraslih Elene Ferrante, sledi mu delo Draga Jančarja Ob nastanku sveta. Na tretjem mestu je Skrivna zgodovina Slovenije: Od Jazona do Ivana in še naprej, ki jo je napisal Miha Mazzini. Na seznamu desetih najbolj branih pa so še Belo se pere na devetdeset, Kaj hoče ženska?, Brina Brihta, Đorđić se vrača, Te zabrisan v odsevu objamem čez pas, Virus in Brezno smrti: [tretji primer Kate Marshall].

Bralci piranske knjižnice v poletnih mesecih največkrat posegajo, poleg otroške literature, po kriminalkah in ljubezenskih romanih. V letošnjem letu pa so na oddelku za odrasle najbolj brane naslednje knjige: Zlagano življenje odraslih, Pustolovec zmote: patetični priročnih za razumevanje priletnega alfa samca, Virus, Srečo, prosim, Evidenca: [trilogija] Rim-Ljubljana-Bruselj, Rdeča kapica, To noč sem jo videl, Đorđić se vrača, Hamlet in Belo se pere na devetdeset. Za otroke in mladino pa, v tem vrstnem redu, Drejček in trije Marsovčki, Zverjasec, Zog, Zog in leteča zdravnika, Brina Brihta, Polž na potepu na kitovem repu, Bi se gnetli na tej metli?, Mišji razbojnik, Zverjašček in Learn with Peppa: box of books.

Tudi v Mestni knjižnici Izola v poletnih mesecih prednjačijo ljubezenski romani in kriminalke, ob njih pa tudi zgodovinski romani, priročniki o zdravju in vrtnarstvu. Njihove bralce pa zanima tudi duhovnost in osebna rast, navajajo.

V mesecu juniju so si bralci največkrat izposodili delo Erike Johnson Debeljak: Devica, kraljica, vdova, prasica, na drugem mestu Nekropolo Borisa Pahurja, na tretjem mestu pa knjigo Tajkun Avgusta Demšarja. Sledi Belo se pere na devetdeset, Knjižničar na begu, Zgodbe mojega življenja, Evidenca, Maščevanje je sladko, Očetova pisma sinu in Zaboj.

Bralcem bi za dopustniško branje priporočali Gretin Greh Urške Klakočar Zupančič, knjigo Pustolovec zmote Mihe Šaleharja, Lainščkovo Mursko sago, Zlagano življenje Elene Ferrante, delo Ivana pred morjem Veronike Simoniti, Potopimo Islandijo Borisa Kolarja in Fožolozofijo Irene Štajdohar.

Mnoge izmed najbolj branih v mesecu juniju so v izolski knjižnici najbolj brane tudi v letošnjem letu. Med njimi Devica, kraljica, vdova, prasica; Evidenca; Rdeča kapica Irene Svetek, Zgodbe mojega življenja Marjana Kralja, Zlagano življenje odraslih, Belo se pere na devetdeset, Tajkun, To noč sem jo videl, Đorđić se vrača, O izgubljeni deklici Elene Ferrante, Pustolovec zmote, Virus in Kaj hoče ženska?

Da si v poletnih mesecih bralci največkrat izposodijo lahkotnejšo literaturo različnih žanrov, pri čemer prednjačijo predvsem detektivke, ljubezenski romani in kriminalke, poročajo tudi iz Osrednje knjižnice Srečka Vilharja Koper. Berejo tudi knjige, ki so ravnokar priromale v knjižnico in knjige za osebno rast, kulinariko in turistične vodnike.

Tudi v koprski knjižnici je bilo v mesecu juniju najbolj brano Zlagano življenje odraslih, na drugem mestu delo Kraljestvo, avtorja Jo Nesbø, na tretjem mestu pa je Lainščkov Kurji pastir. Sledijo pa, v tem vrstnem redu: Virus, Četrtkov klub za umore, Rdeča kapica, Slepi rov, Vrnitev, Belo se pere na devetdeset in Jezero.

Kakšno čtivo pa priporočajo bralcem v poletnih mesecih? Kot pravijo v koprski knjižnici, imajo bralci v poletnih mesecih že precej dobro izoblikovane bralne želje in navadno vedo, kaj bodo vzeli s seboj na oddih. "Tistim bralcem, ki se znajdejo v dvomih, pa poleg osebnih priporočil knjižničarja svetujemo, da si lahko pri iskanju knjig pomagajo z našim priporočilnim seznamom "52 knjig, ki jih morate prebrati v letu 2022", kjer knjižničarji vsak teden objavijo eno od tistih knjig, ki so navduševale v preteklosti in navdušujejo tudi danes. Poleg tega je za tiste zveste knjigi tu portal Dobreknjige.si, kjer so zbrana dela različnih avtorjev, ki jih hranimo v knjižnicah. Zanimive predloge pa vsako leto ponudi bralni projekt Primorci beremo," navajajo.

Bralcem je na voljo tudi gradivo, ki ga v koprski knjižnici vsako leto skrbno izberejo za projekt Knjižnice na plaži, ki jih je letos na naši obali osem. 

V prvi polovici letošnjega leta so bralci v Kopru največkrat posegli po naslednjem leposlovnem gradivu: Gretin greh, Cavazza, Kurji pastir, Zlagano življenje odraslih, Samo domov me pelji, Rdeča kapica, Virus, Belo se pere na devetdeset, Đorđić se vrača, Devica, kraljica, vdova, prasica, To noč sem jo videl.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija