JE HUMANITARNA ORGANIZACIJA ZA MASTNO PLAČILO TIHOTAPILA MIGRANTE? Zaslužili naj bi 125.000 evrov

Kronika

Italijanska nevladna organizacija Mediterranea, ki v Sredozemlju s svojo ladjo Mare Jonio sodeluje pri reševanju migrantov, je prišla pod drobnogled pravosodja. Državno tožilstvo v mestu Ragusa na Siciliji namreč preiskuje štiri njene člane, med njimi kapitana ladje, zaradi domnevnega tihotapljenja migrantov v zameno za mastno plačilo.

Na ladji Mare Jonio naj bi 12. septembra lani sprejeli 27 ljudi, ki jih je pred tem avgusta na morju rešila danska tovorna ladja Maersk Etienne. Vmes so Danci kar 37 dni čakali pred obalo Malte, ker malteške oblasti niso dovolile izkrcanja migrantov.

Mare Jonio je nato ljudi odpeljal na Sicilijo, a še pred tem naj bi upravljalec ladje, družba Idra, in Maersk Etienne oziroma njen lastnik, logistični gigant AP Moeller-Maersk, sklenila poseben "poslovni dogovor". AP Moeller-Maersk naj bi namreč za prevzem migrantov plačal 125.000 evrov, včerajšnje poročanje italijanskega dnevnika La Repubblica povzemata avstrijska in francoska tiskovna agencija, APA in AFP.

Fotografija je simbolična.

Eden od osumljenih, vodja misije Mediterranea Luca Casarini je že zavrnil obtožbe in jih označil kot del širše kampanje klevetanja nevladnih organizacij, ki sodelujejo pri reševanju migrantov na morju. Prepričan je, da bodo preiskavo hitro ustavili.

Kot je še dejal, omenjenih 125.000 evrov ni na noben način povezanih z reševanjem oziroma tihotapljenjem migrantov, temveč gre za plačilo povsem ločenih storitev svetovanja glede upravljanja pristanišč.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Lili |  03 .03. 2021 ob  14: 26
ma itak je vse to s temi migranti en sam veliki biznis... za nekatere seveda... zakaj pa oni rinejo v evropo mi pa tudi ni jasno..žal se nihče zares ne poglobi v ta problem!