JAVNO ŽIVLJENJE V VELIKI BRITANIJI ZAUSTAVLJENO: Britance bo prvič nagovoril novi kralj Karel III.

Svet

Po smrti britanske kraljice Elizabete II. se bo danes začel odvijati skrbno načrtovan razpored dogodkov, ki bodo v naslednjih dneh privedli do prehoda na vladavino novega kralja Karla III. in se zaključili s kraljičinim pogrebom. Velik del javnega življenja v Veliki Britaniji bo v naslednjih dneh delno zaustavljen.

The Queen died peacefully at Balmoral this afternoon. The King and The Queen Consort will remain at Balmoral this evening and will return to London tomorrow.

Posted by The Royal Family on Thursday, September 8, 2022

Poseben načrt dogodkov po kraljičini smrti od leta 2017 nosi ime Operacija londonski most (Operation London Bridge). Po poročanju tujih medijev so ga zasnovali že v 60. letih prejšnjega stoletja, posodabljajo pa ga vsako leto.

O smrti Elizabete II. so v četrtek zvečer najprej obvestili britansko premierko Liz Truss in še nekaj najvišjih uradnikov, nato je kraljeva družina novico tudi javno objavila.

Na dan po kraljičini smrti bo svoj narod prvič nagovoril novi kralj Karel III., ki se bo danes skupaj s kraljico Camillo vrnil v London, nato pa se bo prvič srečal z novo predsednico vlade Liz Truss.

A statement from His Majesty The King:

Posted by The Royal Family on Thursday, September 8, 2022

V naslednjih dneh pa bodo potekale priprave na kraljičin pogreb in prehod na vladavino kralja Karla III. V palači sv. Jakoba naj bi se v soboto sestal poseben svet, ki bo Charlesa tudi uradno razglasil za novega kralja, poroča britanski BBC.

Kraljičina krsta naj bi se medtem v skladu z načrti kmalu vrnila v Buckinghamsko palačo, pri čemer zaradi njene smrti v dvorcu Balmoral na Škotskem velja poseben protokol za transport krste v London, imenovan Operacija samorog.

Po žalostni novici iz Balmorala bo v prihodnjih dneh velik del javnega življenja zaustavljen, še poroča BBC. Televizijski sporedi bodo spremenjeni, zastave bodo spuščene na pol droga, doneli bodo cerkveni zvonovi in salve iz orožja, potekali pa bodo tudi številni spominski dogodki.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Alozi |  09 .09. 2022 ob  12: 14
Prosim vas lepo, Camilla ni nobena kraljica! Ona je žena od kralja in je samodejno postala KRALJICA SOPROGA , v skladu z njihovo ustavo. Bodi pozorni kaj pišete.
V glavnem meni zelo ogabna oseba in še najbolje bi bilo da bi se ta red avtomatsko preskočil in bi William postal kralj ne pa ta "karkoli že je", da ne bom nesramna.