Japonski Rakuten napovedal nakup podjetja Viber

Tehnologija

Japonski spletni trgovec Rakuten je napovedal nakup ciprskega podjetja Viber Media, ki je znano po istoimenski aplikaciji za mobilno internetno telefonijo Viber. Rakuten bo za Viber Media odštel 900 milijonov dolarjev oziroma okoli 657 milijonov evrov.

Japonski spletni trgovec, ki ga pogosto primerjajo z ameriškim Amazonom, že več let vztrajno širi svoj tehnološki imperij izven meja otoške države. Med drugim ima delež tudi v ameriškem družbenem omrežju Pinterest. Japonski trg namreč stagnira, Viberjevih 280 milijonov uporabnikov po svetu pa bo ključnega pomena za širitev podjetja, ki že sedaj vključuje bejzbolsko ekipo, spletno potovalno agencijo in spletno banko, so zapisali pri podjetju.

Podjetje Viber je bilo ustanovljeno leta 2010, pred kratkim pa je uporabnikom ponudilo tudi možnost klicev na običajne telefonske številke, kar pomeni, da predstavlja neposredno konkurenco Microsoftovi storitvi Skype. Japonski Rakuten sicer na leto ustvari okoli štiri milijarde dolarjev prihodkov. Večina prihodkov izvira iz domačega trga, kjer pa njegovo prevlado ogrožata Amazon in japonska podružnica ameriškega spletnega velikana Yahoo.

Deli novico: