JAPONSKA NAM BO POSLALA ZDRAVILO: Uspešno pri zdravljenju blage oblike covida-19

Svet

Japonsko zdravilo za gripo favipiravir, ki ga bo dežela vzhajajočega sonca poslala tudi Sloveniji, nakazuje učinkovitost pri zdravljenju covida-19 pri bolnikih, pri katerih potek bolezni ni težak, sporočajo iz posebne skupine na Fakulteti za farmacijo. A pri tem dodajajo, da so dokazi še zelo omejeni.

S fakultete sporočajo, da so v preteklem tednu objavili klinično raziskavo, ki je potekala na Kitajskem, zdravilo Favipiravir pa so uporabili za zdravljenje 80 bolnikov s covidom-19, pri katerih potek bolezni ni bil ocenjen kot težak.

"Rezultati kažejo, da se pri teh pacientih ob zdravljenju s favipiravirjem pomembno skrajša čas kužnosti in izboljšajo spremembe na pljučih," so v skupini za spremljanje novosti na področju zdravil in cepiv pri okužbi z novim koronavirusom na farmacevtski fakulteti zapisali v sporočilu za javnost. Dodali so, da na Kitajskem trenutno poteka druga klinična raziskava, v katero je vključeno 236 bolnikov z okužbo z novim koronavirusom.

Začetni rezultati nakazujejo na ugodne učinke favipiravirja, vendar le pri podskupini bolnikov, pri katerih potek bolezni ni težek, poudarjajo v omenjeni skupini in opozarjajo, da je za celovit sklep o učinkovitosti zdravila potrebno počakati na dodatne študije.

Med prednostmi favipiravirja je jemanje zdravila skozi usta, kar je za paciente najprijaznejši način uporabe, obenem pa ne povzroča interakcije z drugimi zdravili, ki jih bolniki že jemljejo.

Za konec v skupini dodajajo, da bo treba za končno potrditev učinkovitosti favipiravirja pri zdravljenju bolnikov s covidom-19 počakati na rezultate potekajočih kliničnih študij.

Da bo Japonska omenjeno zdravilo poslala tudi Sloveniji, je pred dnevi potrdila vodja Klicnega centra za informacije o koronavirusu Mojca Matičič.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija