JANŠEV TVIT ZANETIL OGENJ NA RTV: "Napadi na javni servis so nesprejemljivi"

Slovenija

Petkov tvit premierja Janeza Janše o delovanju RTV Slovenija je zbudil ostre odzive DNS, sindikata novinarjev in vodstva RTV. Napadi na RTV Slovenija zaradi kritičnega poročanja o ukrepih vlade so po mnenju društva nesprejemljivi, po mnenju sindikata pa zaskrbljujoči. Vodstvo RTV Slovenija je poudarilo, da ne pristajajo na cenzuro.

Janša je na Twitterju poobjavil prispevek TV Slovenija in pripisal: "Ne širite laži, TV Slovenija. Plačujemo vas za to, da v teh časih informirate, ne pa zavajate javnost. Očitno je vas preveč in ste predobro plačani." S tem se je odzval na pogovor TV Slovenije s predsednico Sindikata Mladi plus Teo Jarc. V Društvu novinarjev Slovenije (DNS) in Sindikatu novinarjev Slovenije Janševe izjave razumejo kot grožnjo zaposlenim na RTV Slovenija pred morebitno izgubo zaposlitve ali drugimi represivnimi ukrepi, ki jih utegnejo doleteti, če ne bodo poročali tako, kot ustreza trenutni oblasti. V DNS so ocenili, da je izjava znak za skrb, v Sindikatu novinarjev Slovenije pa so ga označili za zaskrbljujočega.

"Javni servis je steber obveščanja javnosti, še posebej v tem času, saj ima edini dovolj kadrovskih in drugih virov, da zdrži tudi dolgotrajne izredne razmere. Osnovna naloga novinarjev in medijev v demokratičnih družbah ni, da so lakaji oblasti, temveč, nasprotno, da jo kritično nadzirajo," so poudarili v DNS. Podobno so ocenili v sindikatu novinarjev: "RTV Slovenija ključno vlogo pri obveščanju in izobraževanju javnosti, kar je še posebej pomembno v teh kriznih časih. V sindikatu podpiramo zaposlene na RTV Slovenija in opozarjamo, da je eno od ključnih poslanstev medijev in novinarjev v demokratični družbi nastavljanje ogledala oblasti."

Tudi generalni direktor RTV Slovenija Igor Kadunc je za Radio Slovenija poudaril, da javni servis ravno v teh časih izkazuje sposobnost natančnega in celovitega informiranja na vseh svojih programih. "RTV Slovenija ne laže, če objavlja novice in odmeve, ki komu niso všeč. To samo kaže, da smo sposobni prispevati svoj delež k demokratičnosti družbe. Brez tega ni demokracije. Če nam bo kdajkoli spodrsnilo in naše sporočilo ne bo resnično, ga bomo vedno na ustrezen način korigirali," je zagotovil Kadunc.

"Nismo v vojni in na cenzuro ne pristajamo. Zahtevamo tudi odgovore na relevantna vprašanja. Nihče nam nima pravice govoriti, kaj in kako naj objavljamo. Zagotovo bomo naredili vse za celovito in verodostojno informiranje," je še dejal. Po besedah generalnega direktorja RTV do sedaj nobena študija ni pokazala, da je zaposlenih preveč za obseg programov javnega servisa. Število zaposlenih in sodelavcev so že zmanjšali za več kot deset odstotkov, tudi povprečne plače so na RTVS bistveno manj zrasle kot v javnem sektorju nasploh, je spomnil. Zavrnil je tudi pozive k neplačevanju rtv-prispevka, brez katerega bi izgubili javni servis.

V DNS so še so opomnili, so napadi na javni servis in medije značilnosti nedemokratičnih in avtoritarnih režimov. V bojazni pred podobnimi nevarnimi praksami so zato o dogajanju obvestili Evropsko zvezo novinarjev in Mednarodni inštitut za tisk, so sporočili.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Tiramola  |  23 .03. 2020 ob  06: 13
Za tak slab RTV program, ki ga vi nudite g. Kadunc je dovolj 300 zaposlenih.
RTV prispevek pa naj ne bi presegel 5 eur.
Vse naročnine lahko vedno odjaviš brez obrazložitve.
Predvidevam, da nikoli niste gledal oddaj tujih televizijskih hiš.
Na teletekstu bi bil zaželjen stalni mesečni upogled stroškov in višina vaše plače.

En kanal lahko brez problema takoj ukinete.

Lp

Monteverdi |  22 .03. 2020 ob  21: 36
"Janez, ti ne širi laži", saj ne plačuješ RTV naročnine .....
vseved |  22 .03. 2020 ob  19: 40
@erazem , saj za objektivno in pošteno poročanje imaš NOVA24 TV . !!!
Erazem |  22 .03. 2020 ob  17: 01
-3
In kaj imamo od naše RTV razen, da plačujemo davek nanjo - to naročnina ni, ker naročnina je po svojem bistvu prostovoljna odločitev posameznika. Napovedujejo in ponavljajo, pa še reklam imajo več kot komercialne televizije. Lakaji oblasti pa so bili vedno. Mogoče bi lahko Janša to malo lepše povedal, v bistvu pa je imel prav. Žalostno je, da komercialne televizije bolj uravnovešeno poročajo kot nacionalna.
Posta |  22 .03. 2020 ob  13: 53
Prva in edina stvar v tem času je reševanje in zajezitev koronavirusa.
Pravi vodje si ne mečejo polena pod noge, ne na ta način, in ne v taki situaciji.

vseved |  22 .03. 2020 ob  12: 17
-2
Kaj bi rad ta diktator ? Se nam obeta vladanje po vzoru Severne koreje?