JANŠA ZNOVA NAD STA: "Morala in etika Veselinovića z 8.500 evri plače na mesec"

Slovenija

Janez Janša, kot kaže, nadaljuje boj z direktorjem Slovenske tiskovne agencije (STA) Bojanom Veselinovičem. Vsaj tako lahko razberemo iz današnje objave na njegovem facebooku profilu. "Morala in etika direktorja STA Veselinovića s preko 100.000 € letne plače na račun davkoplačevalcev in slabo plačanih novinarjev," je ob tem zapisal. V Društvu novinarjev Slovenije (DNS) ob današnjem plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta o svobodi medijev v Sloveniji, na Poljskem in Madžarskem ugotavljajo, da se dinamika, intenziteta in brutalnost napadov na medije le še stopnjujejo. Poziv premierja Janeza Janše k odstopu direktorja STA Bojana Veselinoviča so ocenili kot nedopusten pritisk.

Janez Janša

Janša je tokrat delil dve grafiki. S prvo zatrjuje, da je Veselinovič odpustil kolega Bojana Meška "v času, ko je bil ta že smrtno bolan in na bolniški". Kot je povzeto po portalu insajder.com, je to Meškovo stanje še poslabšalo, "zadnje dneve življenja pa je preživel vv strahu za prihodnost svoje družine in zapleten v dolgotrajno sodno bitko".  

Naslednja grafika pa prikazuje mesečno plačo Veselinoviča, ki naj po navedbah predsednika vlade ne bi znašala 6.091,60 evrov, kot je že pred časom zatrjeval, temveč 8.500,00 evrov v času korona krize. Veselinovič je sicer te trditve že pred časom zanikal. 

Morala in etika direktorja @STA_novice Veselinovića s preko 100.000 € letne plače na račun davkoplačevalcev in slabo plačanih novinarjev

Objavil/a Janez Janša dne Sreda, 10. marec 2021

Drutvo novinarjev kritično do Janše

Od predsednika vlade bi v DNS pričakovali, da bi Slovensko tiskovno agencijo (STA) zaščitil pred arbitrarnim odločanjem vladnega urada za komuniciranja (Ukoma) in se zavzel za spoštovanje zakonodaje, so sporočili iz društva.

"On pa se, nasprotno, z neutemeljenimi zaključki o nezakonitih ravnanjih direktorja postavlja še v vlogo (raz)sodnika, s čimer ne spodkopava le medijske svobode in avtonomije, ampak tudi vladavino prava. V demokratičnih državah so veje oblasti ločene. Ob informacijah o dogajanju na zadnji seji nadzornega sveta STA in tendencah po razkritju poslovne dokumentacije izražamo skrb in pričakovanje, da bo nadzorni svet ob očitnih pritiskih na odstavitev vodstva STA v celoti deloval skladno z zakonodajo in etiko, ki velja za člane nadzornih svetov," so pozvali.

Javni poziv predsednika vlade k odstopu direktorja STA Veselinoviča, objavljen na Twitterju in pospremljen z obtožbo o nezakonitih ravnanjih direktorja, je po oceni DNS le še en nedopusten korak več pri neposrednem političnem vmešavanju in težnjah po zlomu STA, ki ostaja tudi brez zakonsko zagotovljenega plačila javne službe. Predsednik vlade s svojimi ravnanji le dokazuje vse trditve, ki se jih trudi zanikati pred domačo in evropsko javnostjo, da skuša obvladovati STA in medijski prostor, so zapisali.

Razvoj dogodkov po navedbah DNS le potrjuje, da je bila širitev razprave v Evropskem parlamentu o vladnih poskusih utišanja svobodnih medijev na Poljskem in Madžarskem tudi na Slovenijo potrebna in nujna.

Bojan Veselinovič

V društvu so še pojasnili, da so v torek skupaj z mednarodnimi nevladnimi organizacijami in združenji s področja medijev in človekovih pravic EU pozvali k odločnejšemu ukrepanju za zaščito neodvisnega novinarstva v teh treh državah.

"EU je ob spodkopavanju medijske svobode na Madžarskem in Poljskem predolgo stala ob strani, kar je prispevalo k temu, da se model podrejanja medijev učinkovito širi v druge članice EU. Prepričani smo, da bi EU tokrat morala storiti vse, da se širjenje in uveljavljanje tovrstnega modela prepreči in upošteva demokratične standarde in vrednote," so še zapisali.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
primorec |  10 .03. 2021 ob  19: 38
temu psihotiku bi bilo treba zapret twiter in naj se začne malo bolj resno ukvarjati z državo....
še malo dosežemo vrhunec - banana republika
Obala1 |  10 .03. 2021 ob  16: 52
Vsi se strinjamo, da je JJ zdrahar In psihopat ter lopov prve klase vendar tudi ta za 100 k letne place ni nic boljsi ...jaz ne vem ali se vsi zavedamo kaksna je kriza a ta dobi 100 k na leto ...naj gre cela država v kurac ...to već ni normalno ...kaj sploh dela ta lik za 100 k letno?
Cazzimperio  |  10 .03. 2021 ob  16: 10
-1
8500 evričev na mesec? Jaz bi delal za dva tisoč......
magik |  10 .03. 2021 ob  15: 57
Kaj je ta človek? Svitek divjih kač, ki redko mirujejo druga ob drugi - in tako se odpravijo po svetu in si iščejo plena.

Resnično, želel sem, da bi bilo njihovi blaznosti ime resnica ali zvestoba ali pravičnost, vendar imajo krepost, da lahko dolgo živijo v klavrni udobnosti.
(Nietzsche 1844 - 1900)
kokodek |  10 .03. 2021 ob  15: 14
podpihovalec sovraštva in zdrahar naj raje pove svojo plačo in še vse provizije
vseved |  10 .03. 2021 ob  14: 13
Ta je psihični bolnik!