JANŠA ZA ZDAJ PREMOŽENJE UBRANIL PRED DRŽAVO: Primer, ki mu bodo sledili še drugi?

Slovenija

Predsednik SDS Janez Janša je uspel preprečiti vpis zaznamb države na svojem premoženju v postopku, ki zoper njega teče na sodišču za odvzem premoženja nezakonitega izvora. To pomeni, da bo lahko Janša do pravnomočne sodbe v tožbenem zahtevku, ki bi se lahko vlekel več let, prosto razpolagal s svojim premoženjem, poroča spletni portal Siol.net.

Zoper prvaka SDS na Okrožnem sodišču v Ljubljani teče postopek za odvzem premoženja nezakonitega izvora v višini skoraj 400.000 evrov. Tožilstvo zahteva, da se Janši odvzame več nepremičnin v Bovcu, polovico stanovanja na Mesarski ulici v Ljubljani, hišo in gospodarski objekt v Ložnici pri Velenju, osebni avtomobil in drugo premoženje v vrednosti 53.415 evrov.

Predsednik SDS Janez Janša je v odzivu na odločitev sodišča v postopku za odvzem premoženja nezakonitega izvora zapisal, da je "tožba za odvzem mojega premoženja oziroma doma moji družini vsebinsko zlagana, formalno pa brezpredmetna". Odločitev sodišča, ki je zavrnilo vpis zaznamb države na njegovem premoženju, je po njegovih besedah samoumevna.

Tožilstvo je tožbo zoper Janšo vložilo dve leti po končani finančni preiskavi. Ta se je začela septembra 2013 na podlagi pisne pobude, podatkov avstrijskega urada za preprečevanje pranja denarja in (razveljavljenih) ugotovitev Komisije za preprečevanje korupcije, ki je Janši očitala za 210.000 evrov nepojasnjenega premoženja. Janša se je kar pol leta uspešno izogibal prevzemu tožbe, povzema Siol.net.

Po vložitvi tožbe zaradi odvzema premoženja nezakonitega izvora je tožilstvo zahtevalo tudi zamrznitev Janševega premoženja. A kot navaja omenjeni portal, je Janši za zdaj uspelo preprečiti vpis zaznamb na stanovanjsko hišo v Ložnici pri Velenju (po podatkih Gursa vredno 87.000 evrov), stanovanje na Mesarski cesti v Ljubljani (172.000 evrov) in počitniško hišo v Bovcu (63.000 evrov).

Kot navaja Siol.net, gre po dostopnih podatkih za enega od redkih, če ne celo prvi takšen uspeh toženca v postopku za odvzem premoženja nezakonitega izvora. Tožilstvo je namreč doslej na premoženju strank v tožbenih postopkih za odvzem premoženja nezakonitega izvora brez večjih težav vpisovalo začasne odredbe.

Državno pravobranilstvo je 12. maja, nekaj manj kot mesec dni po vložitvi tožbe, na sodišče vložilo zahtevo za vpis zaznambe spora o pridobitvi lastninske pravice. To bi ob morebitni zmagi v tožbi državi omogočalo takojšen odvzem Janševega premoženja. V manj kot tednu dni je zemljiškoknjižna sodniška pomočnica okrajnega sodišča v Cerknici predlogu države tudi ugodila, na to odločitev pa se je pritožil Janšev odvetnik Franci Matoz, ki je zatrjeval, da je državno pravobranilstvo napačno tolmačilo zakonodajo in da je izpodbijani sklep nezakonit.

Okrajna sodnica Katja Mramor je Matozu pritrdila, da zaznamba, ki jo je zahtevalo državno pravobranilstvo, po zakonu sploh ni mogoča, in zavrnila vpis zaznambe na Janševe nepremičnine. Sodnica je svojo odločitev obrazložila s tem, da glede na represivno naravo postopka, ki se nadaljuje po zakonu o odvzemu premoženja nezakonitega izvora, "bi bilo logično pričakovati, da bi zakonodajalec predpisal zaznambo tega postopka v zemljiški knjigi". "Vendar tega ni storil niti v zakonu o zemljiški knjigi niti v zakonu o odvzemu premoženja nezakonitega izvora," obrazložitev sodnice povzema Siol.net.

Kot izpostavlja portal, bi ta odločitev sodišča lahko prinesla novo sodno prakso in odmrznitev večmilijonskega premoženja še drugih oseb, ki jih preganjajo zaradi premoženja nezakonitega izvora. Med njimi so nekdanji predsednik uprave Intereurope Andrej Lovšin, družina pokojnega Jožeta Zagožna, enega od osumljencev v zadevi Patria, in Rudolf Trček, bratranec nekdanjega stečajnega upravitelja Braneta Goršeta.

Na državnem pravobranilstvu zadevo še proučujejo, v vsakem primeru pa bodo vložili pritožbo. Portal še izpostavlja, da je bilo zoper najpomembnejše člene zakona o odvzemu premoženja nezakonitega izvora vloženih več ustavnih pritožb, ki pa so bile neuspešne.

Deli novico:

@kakšno vezo |  18 .12. 2017 ob  10: 10
-1
.....ima ima....oba sta bivša ha ha
kakšno vezo |  18 .12. 2017 ob  09: 23
ima hitler z janševim denarjem ?
@@@@@če bi |  18 .12. 2017 ob  06: 09
-1
...po tvojem je Hitler bil dober duh kateri je v Slovencih videl arijsko raso? Bedak na prašku.!!!
yasuo |  17 .12. 2017 ob  17: 27
@ @@če bi | včeraj ob 20:33

a si bral roman od Toneta Svetine Ukana
zakaj se Angleži in Američani niso izkrcali v Istri ki je najbližje Nemčiji
a si prebral kaj o TIGR-u
a si bral še kaj drugega kot uradni pravljični agitprop
JA partizani so sodelovali z okupatorjem in bili so izkoriščeni za nasilni prevzem oblasti s strani stalinovih komunistov
mafija |  17 .12. 2017 ob  00: 11
.
metar i žilet |  16 .12. 2017 ob  21: 25
VSI NEDOLŽNI !!!... :)
@@če bi |  16 .12. 2017 ob  20: 33
....aha....po tvojem so partizani pravljica in so oni sodelovali z okupatorjem?Ta drhtal danes ima skupni cilj-pokrasti in prodati novim okupatorjem skoraj celo Slovenijo.Velja za desne in leve...pa lep pozdrav
pustite |  16 .12. 2017 ob  19: 06
Jajota že enkrat pri miru ker on je revež in nima nič denarja
yasuo |  16 .12. 2017 ob  18: 56
@Če bi | danes ob 16:49
Butl te moram razočarat ker sem potomec nekoga ki po vojni ni opravil delo kot je bilo treba in bi v vsakem primeru danes obstajal
Zate pa bi bil že čas da preklopiš iz obdobja pravljic o partizanih in nemcih na današnje obdobje mafije in kriminalcev ki so nam okupirali državo
@ ćitaj rdaća golazan |  16 .12. 2017 ob  18: 48
Ko si bil štiri leta v vladi si zadevo Patrija stlačil globoko v predal in teta Brezigar ti je pomagala. To te ne motilo in tvoje ovčke govorijo kako si nedolžen. Če bi bil v Avstriji bi do sedaj že imel diplomo iz igranja klavirja.
Povem ti še, da prdec iz Grosuplja enako smrdi kot prdec iz Murgel. Oboje zaudarja po bivši in sedanji rdeči golazni.
Jože |  16 .12. 2017 ob  17: 22
-2
@ Če bi
Res je. Kardelj je bil učinkovit, ni pa bil temeljit.
yasuo |  16 .12. 2017 ob  15: 43
@žal Yasuo spoštovani | danes ob 13:20 2
ta je dobra
že dolgo se nisem tako nasmejal
1