JANŠA 'SPUSTIL BOMBO': "Ne vemo še, ali se bo pouk v šolah jutri zares začel"

Slovenija

Vprašanje, ali se bo del učencev v torek dejansko vrnil v šolske klopi, predšolskih otrok pa v vrtce, je še odprto. To je na današnji seji DZ potrdil premier Janez Janša, ki danes do 16. ure pričakuje mnenje ministrstva za izobraževanje, Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) in svetovalne skupine o tem vprašanju.

Janez Janša

"Ne vemo še, ali se bo pouk v šolah v torek zares začel," je Janša dejal na seji DZ, na kateri je odgovarjal na poslanska vprašanja. Kot je pojasnil, je to vprašanje odprto zaradi angleškega seva koronavirusa, ki se je pojavil v Sloveniji. Trenutno sicer poteka poteka preverjanje nekaterih pozitivnih vzorcev s testi, ki so občutljivi na angleški sev koronavirusa. Po Janševih besedah se kaže, da je med njimi na angleški sev pozitivnih najmanj nekaj odstotkov testov.

Situacija je torej resna, je opozoril Janša in dodal, da se glede na angleške študije ta sev posebej hitro širi med otroki.

Dr. Simona Kustec

Vprašanje, ali se bodo otroci v torek vrnili v šolske klopi, tako ostaja odprto, z njim pa se danes po Janševih besedah ukvarjajo stroka in pristojne institucije. Premier danes do 16. ure pričakuje mnenje ministrice za izobraževanje, znanost in šport Simone Kustec, direktorja NIJZ Milana Kreka in vodje svetovalne skupine Bojane Beović. Omenjeni bodo Janši podali mnenje, ali naj se šole in vrtci v torek dejansko odprejo in v katerih regijah, saj "se je situacija v nekaterih regijah spremenila, in to ne na bolje".

Vlada po njegovih besedah tehta vse to, a je "hierarhija vrednot v Sloveniji zapisana v ustavo in tudi že dolgo znana. Najprej varujemo življenja, potem zdravje in potem vse ostale stvari," je poudaril.

Premier je omenjene informacije sicer podal v odgovoru na poslansko vprašanje Maše Kociper (SAB), ki je opozorila, da so otroci, ki se že tri mesece šolajo na daljavo, največje dolgoročne žrtve epidemije. Prav otroci so po njenih besedah tisti, ki plačujejo izjemno visoko ceno, da bi kot država zajezili virus in obvarovali naš zdravstveni sistem.

Spomnila je, da imamo v Sloveniji šole zaprte najdlje v Evropi. Predsednika vlade je povprašala, ali je vlada pri odločanju o zaprtju šol tehtala tudi vse dolgoročne posledice za otroke, za katere strokovnjaki pravijo, da jih še dolgo ne bo mogoče popraviti.

Janša je glede trimesečnega zaprtja šol odgovoril, da v Sloveniji pouk ni mogel potekati "ob nekih ukrepih, tako kot v nekaterih drugih državah". Kot je dejal, ti ukrepi nikjer drugje niso predstavljali težave, "pri nas pa so politične stranke zagnale kampanjo 'brez mask v šole', učiteljski sindikat je temu sledil in v nekaj tednih smo imeli v šolstvu štirikrat več okužb kot med ostalo populacijo".

Podvomil je v besede Kociprove, da bodo otroci največje žrtve epidemije, saj so največje žrtve tisti, ki umrejo. Glede na to, da se je slovenski šolski sistem relativno dobro organiziral za šolo na daljavo, ta izpad ni bil tako velik, je prepričan Janša. Tako je po njegovih besedah mogoče marsikaj nadoknaditi, medtem ko umrlih "ni mogoče obuditi".

V torek naj bi se namreč po skoraj treh mesecih šolanja na daljavo v devetih od 12 statističnih regij v šole znova vrnili učenci prvih treh razredov osnovne šole, vrtci pa naj začeli znova delati v polnem obsegu.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Martin Kacur |  25 .01. 2021 ob  16: 59
-1
Ja Vseved imas prav.
Si predstavljate da bi imel moznost spreminjat vreme ????
vseved |  25 .01. 2021 ob  14: 26
Janša ni spustil bombice, Janša nam daje vedeti da je on eden in edini ki odloča o vsem!