JANŠA POZVAL K UMIKU MINISTRSKE KANDIDATURE ČALUŠIĆ: Golobu je sporočil, naj si prihrani "nekaj dragocenega časa in kredibilnosti"

Slovenija

Prvak SDS Janez Janša je ob napačnem navajanju izobrazbe kandidatke za kmetijsko ministrico Mateje Čalušić premiera Roberta Goloba na družbenem omrežju X pozval, naj umakne predlog njene kandidature ter tako DZ in sebi prihrani "nekaj dragocenega časa in kredibilnosti". V NSi ob tem pričakujejo čimprejšnja pojasnila Čalušić glede njene izobrazbe.

Na spletnih straneh DZ je bilo namreč še do nedavnega napačno navedena izobrazba poslanke Svobode in od minulega tedna tudi ministrske kandidatke Čalušić. Tako na spletni strani DZ, kot tudi na kandidatni listi, ki jo je pred parlamentarnimi volitvami leta 2022 objavila Državna volilna komisija, je bilo namreč zapisano, da ima univerzitetno izobrazbo, medtem ko je iz njene javno objavljene diplome razvidno, da ima le diplomo visokošolskega strokovnega študijskega programa 1. stopnje.

Čalušić je v prvem odzivu poudarila, da se ni predstavljala z izobrazbo, ki je nima. Kot njena izobrazba je bila namreč navedena univerzitetna diploma, a ima le visokošolsko. "Izobrazba ni pogoj za položaj, ki ga opravljam, in tudi ni vplivala na to, da sem leta 2022 kandidirala za poslanko. Nenazadnje pa je tudi iz mojega javno objavljenega diplomskega dela jasno razvidno, v okviru katerega študija sem pridobila izobrazbo. Zato mi je neizmerno žal, da je prišlo do te neželene administrativne napake," so odziv Čalušić sporočili iz poslanske skupine Svoboda.

Da je pri vnosu podatkov o poslanki in njeni izobrazbi prišlo do napake, so se že v soboto odzvali tudi v poslanski skupini.

Prav tako se za zdaj niso odzvali v kabinetu predsednika vlade kot tudi ne koalicijski partnerici SD in Levica.

Svoboda: Čalušić se ni predstavljala z napačno izobrazbo, odgovornost za administrativno napako prevzema stranka

"Ob pripravi in vložitvi kandidatnih list za državnozborske volitve je bila marca 2022 pri izobrazbi kandidatke Mateje Čalušić storjena administrativna napaka, za kar odgovornost v celoti prevzema stranka. Napako smo, kjer smo to lahko storili, popravili, jo obžalujemo in se zanjo opravičujemo," so v današnjem odzivu zapisali v največji vladni stranki.

Kot so pojasnili, so iz kandidatnih list črpali podatke tudi pri pripravi življenjepisov za spletno strank DZ, zato se je napaka ponovila tudi na tem mestu. "To napako smo, ko smo bili nanjo opozorjeni, takoj popravili," so poudarili.

Obenem so zavrnili očitke, da se je Čalušić kadarkoli sama predstavljala z napačno izobrazbo. Razen omenjene napake v javni objavi DVK tudi ni nobenega volilnega gradiva, na katerem bi "novačila volivce" z napačno izobrazbo, so še zatrdili. Prav tako je v vseh dokumentih, ki jih je Čalušić posredovala stranki, tudi v pristopni izjavi, njena izobrazba pravilno navedena, enako velja za predstavitev na spletni stranki Gibanja Svoboda, so še poudarili.

Tudi Čalušić je v odzivu zatrdila, da se ni predstavljala z izobrazbo, ki je nima, in izrazila obžalovanje, da je prišlo do neželene administrativne napake.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Prč |  09 .01. 2024 ob  08: 23
23
Če bi imela vsaj malo morale, bi umaknila soglasje in odstopila kot poslanka.
Martin Kacur |  08 .01. 2024 ob  21: 28
40
Tokrat se pa popolnoma strinjam z Janšo.