JANŠA OSTRO NAD EVROPSKEGA KOMISARJA: "Upam, da tokrat zadnjič igrate politično igro za slovensko levico"

Slovenija

Premier Janez Janša se je na poziv evropskega komisarja za gospodarstvo Paola Gentilonija k pojasnilom glede menjave generalnega direktorja Sursa odzval s tvitom, da ni prejel Gentilonijevega pisma, medtem ko so mediji ga. "Upam, da tokrat zadnjič igrate politično igro za slovensko levico," je sporočil komisarju.

Paolo Gentiloni

Slovenska vlada je zamenjala politično nastavljeno osebo s strokovnjakom s 30-letnimi izkušnjami v tem uradu, je na Twitterju zapisal Janša. Pri tem je na svoj zapis opozoril tudi predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen.

V tiskovni službi Evropske komisije so na vprašanje, kakšen je odziv komisije na premierjev tvit, odgovorili, da je bilo pismo posredovano po elektronski pošti stalnemu predstavništvu Slovenije pri EU ob 17.52 v torek, 9. junija, za nadaljnje posredovanje premierju. "Naslavljanje pisma premierju Janši preko stalnega predstavništva je v skladu s standardno prakso," so še zapisali.

Na zapis predsednika vlade na Twitterju se je na istem družbenem omrežju odzvala predsedujoča SD Tanja Fajon. Kot je navedla, ni verodostojne informacije brez verodostojnih podatkov. Gentiloni po njenem prepričanju zahteva pojasnila, ker je menjava na čelu Statističnega urada RS (Surs) "nov znak suspenza demokracije v Sloveniji". "Janšev odgovor je nedostojen: ko ni argumentov, napad in blatenje. Ta vlada je uničila ugled Slovenije v EU," je zatrdila.

Odzvali so se še trije slovenski evropski poslanci

Romana Tomc (EPP/SDS) je na Twitterju zapisala, da je Gentilonijeva poteza zelo očitno politično motivirana, podžigajo pa jo slovenski akterji. "Skrajno čudno je tudi to, da komisar dopusti, da javnost za dopis izve prej kot naslovnik. Vlada nikakor ne sme pristati na tak način delovanja Evropske komisije," je dodala.

Irena Joveva (Renew/LMŠ) je tvitnila, da je Janša prvič v zgodovini Slovenije predčasno zamenjal generalnega direktorja Sursa, ko pa ga je Gentiloni povprašal o tem, je komisarja obtožil sodelovanja v politični igri slovenske levice. "Se sliši znano," je še vprašala.

Milan Brglez (S&D/SD) pa je odziv Janše označil kot nedostojen. "Po seriji zunanjepolitičnih 'napak' še nedostojno vedenje Janeza Janše. Po načelu 'kaj nam pa morejo'. Quo vadis, Slovenija," je dodal.

Milan Brglez

Gentiloni je po sredinih navedbah komisije v pismu "pozval k nekaterim pojasnilom v povezavi z nedavno zamenjavo generalnega direktorja statističnega urada Slovenije". Pismo je poslal ta torek. Na vprašanje o razlogih za pismo so v tiskovni službi komisije odgovorili, da je "komisija zavezana zagotavljanju popolnega spoštovanja načel nepristranskosti in strokovne neodvisnosti nacionalnih statističnih organov, kot to določa zakonodaja EU".

Vlada je konec maja zamenjala generalnega direktorja Statističnega urada RS (Surs) Bojana Nastava in za vršilca dolžnosti imenovala Tomaža Smrekarja, in sicer do imenovanja novega direktorja po opravljenem natečajnem postopku, vendar največ za šest mesecev, to je do 22. novembra.

Janez Janša

Statistični svet RS, ki je strokovno posvetovalno telo za strateška in razvojna vprašanja državne statistike, je v začetku junija dal pobudo za ustavno presojo Nastavove razrešitve. Pravno mnenje, ki so ga pridobili, kaže, da se je vlada pri razrešitvi sklicevala na napačen zakon, so navedli.

Janša je glede Nastavove razrešitve za TV Slovenija konec maja dejal, da je bila ta potrebna "zaradi odzivnosti". "Gre za to, da ta organ deluje strokovno, da je odziven, da se lahko zanesemo na to, da če bomo jutri potrebovali podatke, jih bomo dobili," je pojasnil.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Heretik |  11 .06. 2020 ob  11: 13
Mislim, da se je diktator Janša spravil na napačnega človeka. Evropskih komisarjev ne more kar tako zamenjati po diktatorskem dekretu!