JANŠA OBISKAL KIJEV: Srečal se je s predsednikom ukrajinske vlade Denisom Šmigalom (FOTO)

Svet

Predsednik SDS Janez Janša je obiskal Kijev, kjer se je srečal s predsednikom ukrajinske vlade Denisom Šmigalom. Kot je zapisal danes na Twitterju, je šlo za "prijateljsko srečanje" v ukrajinski prestolnici, ki jo je kot tedanji predsednik vlade obiskal skupaj s premierjema Poljske in Češke marca lani, kmalu po začetku ruske invazije na Ukrajino.

"Po letu dni spet prijateljsko srečanje v Kijevu s predsednikom ukrajinske vlade Denisom Šmigalom. Ukrajina je danes mnogo močnejša, podpora svobodnega sveta pa bistveno večja kot v temnih dneh marca 2022 takoj po brutalni ruski agresiji," je Janša zapisal v tvitu, zapis pa pospremil s fotografijo, na kateri se rokuje s Šmihalom.

Ob tem je opozoril, da je "pomoč Ukrajini še vedno mnogo premajhna in prepočasna, zamude pa se žal plačujejo s človeškimi življenji". "Boj Ukrajincev proti ruskemu agresorju je boj dobrega zoper zlo, ki ogroža varnost celotnega kontinenta in širše," je prepričan Janša.

Janša je kot predsednik vlade sredi marca lani, kmalu po začetku ruske agresije proti Ukrajini, s premierjema Poljske in Češke, Mateuszem Morawieckim in Petrom Fialo, obiskal Kijev, da bi izrazil podporo napadeni državi. V delegaciji je bil tudi podpredsednik poljske vlade Jaroslaw Kaczynski. V Kijevu jih je sprejel ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, ki se jim je zahvalil za izraženo podporo.

Trije premierji so kot prvi tuji voditelji po začetku ruske invazije 24. februarja lani obiskali ukrajinsko prestolnico. Kasneje so jim sledili tudi drugi tuji voditelji, pa tudi več slovenskih vladnih predstavnikov.

Da bo tudi aktualni premier Robert Golob v kratkem obiskal Kijev, je nedavno potrdila zunanja ministrica Tanja Fajon, ki se je v ukrajinski prestolnici mudila julija lani.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Zarja |  28 .03. 2023 ob  08: 07
gliha vkup štriha , naci scena se duva.
JKDWingChun |  28 .03. 2023 ob  07: 13
A jim je šel nastavit rit?
Ištrijan |  27 .03. 2023 ob  23: 18
11
Podlasica pokvarjena