JANŠA OB PRAZNIKU PRIMORCEV: Izrazil jim je hvaležnost za narodni ponos

Slovenija

Premier Janez Janša je v poslanici ob današnjem dnevu vrnitve Primorske k matični domovini poudaril, da je današnji praznik izraz spoštovanja ter hvaležnosti generacijam Primork in Primorcev za njihov narodni ponos, trdoživost, upor zoper potujčevanje ter fašizem in njihovo zvestobo slovenstvu.

Današnji praznik ne povezuje le Primorcev, ampak ves narod, je v poslanici zapisal premier. "Praznujemo moč preživetja naroda, ki ga je zgodovina postavila pred številne težke preizkušnje. Današnji praznik pa je tudi praznik ljubezni do domovine," je dodal. Spomnil je, da je bila z Londonskim paktom leta 1915 Primorska obljubljena Italiji in nato tudi dodeljena z Rapalsko mirovno pogodbo. Uveljavitev določil Londonskega pakta je z rapalsko mejo odtrgala od Slovenije ne le veliko ozemlja z okoli 300.000 prebivalci, ampak tudi izjemno narodno osveščeni in intelektualni potencial, izhaja iz poslanice.

"Primorski Slovenci so se znašli v okolju, ki jim ni bilo naklonjeno. Slovenski jezik je bil preganjan, z ukinjanjem slovenskih društev se je poskušalo zatreti slovensko kulturo in slovenskega duha. A slovenska knjiga je našla pot v slovenske domove. Slovenska pesem in slovenska beseda nista izginili. Primorci se niste vdali," je zapisal Janša. Kot je zapisal premier, gre zahvala za to, da je Primorska skozi zgodovino ostala zavezana Sloveniji, številnim primorskim rodoljubnim organizacijam in posameznikom. "Njih delo, trud, žrtve in boj za slovenstvo so veliko prispevali k temu, da je bila Primorska 15. septembra, ko je bila leta 1947 uveljavljena Mirovna pogodba z Italijo, vrnjena matični domovini. Tako je bila delno mednarodno popravljena krivica, ki nam jo je leta 1915 prinesel londonski pakt," je dodal.

Proti morju pa Snežnik, gora večna in branik. Preko Krasa, preko Istre, oljka raste, trs rodi. Vse do Trsta in Tržiča...

Posted by Janez Janša on Monday, September 14, 2020

Spomnil je tudi, da si je slovenska skupnost v Italiji vrsto let prizadevala za vrnitev Narodnega doma v Trstu, ki se je letos tudi uresničila. "Tako kot z vztrajnostjo seme vzklije v novo življenje, so pogumni slovenski Primorci dokazali, kako močna je lahko narodna zavest in kako silna ter daljnosežna je lahko njena moč, če je usmerjena v prave cilje," je zapisal Janša. Vrnitev Narodnega doma slovenski skupnosti in spravna dejanja obeh predsednikov držav pa je ocenil kot "hvalevreden korak sprave in zbliževanja med Slovenci in Italijani". Meni, da gre za odraz skupnih evropskih vrednot solidarnosti in sobivanja ter korak k razgradnji bremen preteklosti.

"Vera v to, da skupaj zmoremo 'previhariti vse viharje', je vera, ki nas je kljub težkim preizkušnjam kot narod ohranila. Je vera, ki nam je dajala moč, da smo nekoč vstali in obstali. Je vir moči in energije, iz katere lahko tudi danes črpa Slovenija," je še zapisal premier.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  16 .09. 2020 ob  15: 53
@ ištrijan , ni bilo do sedaj.
Istriano |  15 .09. 2020 ob  12: 22
12
Edini del Slovenije, kjer ni bilo domobrancev je Primorska in manj kot se oni vtikajo v naše zadeve, bolje nam gre.
Ištrijan |  15 .09. 2020 ob  12: 13
En velik kup bal, je zapisal ljubljanski premjer...sploh tisto okrog neki spravi in vrnitvi Narodnega doma (kajti do vrnitve dejansko še ni prišlo in vprašanje kdaj dejansko bo)!