JANŠA O SPROŠČANJU UKREPOV: "V tem primeru bomo v tej situaciji najmanj do aprila"

Slovenija

Vlada je dopolnila načrt sproščanja ukrepov za zajezitev epidemije covida-19, pri čemer bo upoštevala tudi epidemiološke razmere v posameznih regijah, je na novinarski konferenci povedal premier Janez Janša. O morebitnem sproščanju bo vlada odločala tedensko, prvič prihodnjo sredo. V torek bo predstavljen tudi načrt cepljenja za januar in februar.

Epidemiološka situacija v Sloveniji je po besedah Janše resna in glede na pričakovano povečevanje števila okužb po praznikih potrebujemo čas, da se situacija stabilizira in da krivuljo obrnemo navzdol.

Za sproščanje po posameznih regijah bo sicer treba najprej na nacionalni ravni izpolniti kriterij manj kot 1350 okužb s koronavirusom v zadnjih sedmih dneh in manj kot 1200 hospitaliziranih covidnih bolnikov, je poudaril Janša.

Po besedah podpredsednika vlade in predsednika koalicijske NSi Mateja Tonina želi vlada z načrtom povečati tako predvidljivost kot odpornost. V preteklosti je bilo namreč večkrat mogoče slišati očitke, da se ukrepe spreminja z danes na jutri in da je premalo časa za pripravo nanje, zato lahko načrt bistveno prispeva k predvidljivosti tega, kar sledi, je dejal.

Z načrtom bodo po njegovih besedah odpravljeni tudi sumi, da se nekaj spreminja zgolj zato, ker je nekdo drug bolj glasen. Pomembno se mu zdi, da se vlada načrta jasno drži in da ni odstopanj. Ob tem prioriteta vlade ostaja varno odpiranje šol. A se bo lahko zgodilo, da bodo vrtci in šole v nekaterih regijah odprti, v drugih pa ne, je še pojasnil Tonin.

V drugi, rdeči fazi je sicer predvideno odpiranje vrtcev in osnovnih šol za prve tri razrede, sprostijo se tudi nujne laboratorijske vaje za študente. Vrnitev ostalih osnovnošolcev v šolske klopi je predvidena v oranžni fazi, ko bo tako sedemdnevno povprečje novih okužb kot hospitaliziranih padlo pod 1000.

Vlada bo o morebitnih prvih sprostitvah ukrepov po posameznih regijah 18. januarja prvič odločala v sredo. Sicer pa se bo vlada od prihodnjega tedna sestajala na dveh rednih sejah vsak teden, ena bo namenjena izključno epidemiološkim razmeram in ukrepom.

Kot je še izpostavil Janša, različna epidemiološka situacija v regijah terja selektiven pristop tako k sproščanju ukrepov kot pri cepljenju. V prihodnjem tednu bodo predstavili tudi načrt cepljenja po tednih za posamezne prednostne kategorije, delno tudi načrt z regionalnimi prednostmi.

Do sedaj je bilo sicer razdeljenih nekaj več kot 33.000 odmerkov cepiva, Slovenija pa je po besedah Janše v dogovorih za naročilo še milijona odmerkov Pfizerjeva cepiva. Naslednjih 16.500 odmerkov cepiva Slovenija pričakuje v prihodnjem tednu, ko se bo začelo cepljenje najstarejših tudi v zdravstvenih domovih. Izpostavil je še, da je zanimanje za cepljenje med starejšimi bistveno večje, kot kažejo ankete.

Odzval se je tudi na poročanje portala Politico.eu, da naj bi Slovenija naročila le 26.000 odmerkov Moderninega cepiva, medtem ko naj bi bila upravičena do več kot 600.000 odmerkov. Dejal je, da prvič sliši za kaj takega. "Kjerkoli lahko dodatno dobimo in dobimo čim prej, to naročimo. Če se je kaj takega dogajalo prej, jaz s tem nisem bil seznanjen, bomo pa to preučili," je napovedal.

Projekt cepljenja sicer po novem v celoti prevzema Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), ki tudi sicer opravlja vsa cepljenja ter ima za to ustrezne kadre in infrastrukturo. Načrt cepljenja tako nastaja v okviru NIJZ. "Od torka naprej bo narejen tudi logistični načrt glede na to, da so zdaj vsaj za dva meseca okvirno znane količine cepiv," je napovedal.

Vlada je NIJZ tudi naročila, naj naredi primerjavo med smrtnostjo v Sloveniji v lanskem letu, predlani oz. preteklem petletnem obdobju.

Janša je prebivalce pozval k potrpežljivosti in spoštovanju ukrepov. "Lahko s skupnimi napori številke znižamo in začenjamo postopno odpravljati omejitvene ukrepe ter začenjamo normalno življenje. Lahko pa se nonšalantno vedemo in čakamo, da bo precepljenost ustavila epidemijo. V tem primeru bomo v tej situaciji najmanj do aprila," je opozoril.

Tonin je še povedal, da bomo po napovedih stroke za uspešen spopad z epidemijo morali "trdo delati vsaj do poletja", pri čemer pa si bomo morali medsebojno pomagati. Sam verjame, da nam na koncu lahko uspe, posebej, ker je država gospodarstvo ohranila v primerni kondiciji. "Zunanja javnost nas ocenjuje pozitivno, obrestne mere so zgodovinsko nizke, zaradi česar imamo nekaj več manevrskega prostora pri soočanju z epidemijo," je dejal.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  08 .01. 2021 ob  19: 34
Kaj dela tam pudlček Tonin?
Istriano |  08 .01. 2021 ob  12: 20
Ne verjamemo v sproščanje ukrepov po 18. januarju 2021.
Voliga |  08 .01. 2021 ob  11: 52
Kako lahko virus pri katetem je možnost preživetja 99,9% razglasimo za smrtonosnega?
Istriano |  08 .01. 2021 ob  11: 31
Odločnega epidemiologa
Istriano |  08 .01. 2021 ob  11: 31
V boju z epidemijo je potrebno najeti izkušenega in odčočnega epidemiologa ali epidemiologinjo iz tujine ne pa, da (ne) rešujejo situacijo take floče kot Mario.