JANŠA O RAHLJANJU UKREPOV: V predvidljivi prihodnosti bodo ostale številne omejitve

Slovenija

Predsednik vlade Janez Janša je na družbenem omrežju Twitter pokomentiral aktualno stanje v zvezi s epidemijo koronavirusa v Sloveniji in napovedal, da bodo številne omejitve za državljane v Sloveniji in Evropski uniji "v predvidljivi prihodnosti še vedno veljale".

Kot piše, se vlada o ukrepih odloča tudi na podlagi zelo resnega stanja v soseščini in "negativnih izkušenj tistih držav, ki se borijo s ponovljenimi izbruhi epidemije." Ukinitve prepovedi gibanja izven kraja bivališča oziroma matične občine vsaj čez praznike še ne gre pričakovati. Vodja svetovalne skupine v okviru ministrstva za zdravje, infektologinja Bojana Beović, je izpostavila, se je prav ta ukrep izkazal kot učinkovit.

"Ker bi ob prvomajskih praznikih lahko pričakovali veliko gibanja prebivalstva, smo v luči dejstva, da epidemija po znanih podatkih še tli in da podatkov nacionalne presečne raziskave še nimamo, priporočili podaljšanje obstoječih ukrepov," so na vladnem Twitter računu povzeli njeno pojasnilo.

Janša je obenem napovedal, da bo veliko aktivnosti kmalu lahko vnovič vzpostavljenih, ključno pa bo upoštevanje treh pravil obnašanja: "razkuževanje rok in stičnih mest, držanje varne razdalje ter uporaba zaščitnih mask tam, kjer to (razdalja) ni mogoče". Premier poudarja, da strokovnjaki v Sloveniji in EU pospešeno pripravljajo standarde za zagon različnih dejavnosti, tudi šolstva, turizma in javnega prometa, da bi te lahko ponovno delovale vsaj v omejenem obsegu tudi v pogojih epidemije.

Kot je izpostavil, se Slovenija po vseh dostopnih podatkih uvršča med najuspešnejše evropske države v boju z epidemijo novega koronavirusa. Že v petek je delovna skupina vlade ob sodelovanju strokovnjakov z zdravstvenega ministrstva podrobneje preučila stanje doma in v soseščini ter oblikovala predlog možnih dodatnih sprostitev omejitvenih ukrepov za mesec maj in junij 2020. Delo bo nadaljevala 29. aprila po pridobitvi najnovejših podatkov o razvoju epidemije ter nato sprejela ustrezne odločitve.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
ojoj |  26 .04. 2020 ob  10: 31
@vseved: Med vrsticami ti je povedal, da boš v prihodnje še vedno omejen!! OMEJEN, tako ali drugače in kaj boš narediljQuery1123031509239801981903_1587889075253 Vsake toliko boš napisal, da Janša stoji za vsem, da je on kriv, napisal boš, kar cela Slovenija ve že 30 let, v bistvu nič novega!! Lep dan ti želim.
vseved |  25 .04. 2020 ob  23: 04
Jasno . Še vojsko bo spravil na ulice, samo da lahko krade medtem ko bomo mi zaprti v stanovanjih.