JANŠA O OPTIMISTIČNIH PRORAČUNIH: "Sta razvojno naravnana, s sredstvi za investicije, kakršnih ta država še nikoli v vsej svoji zgodovini ni imela na voljo"

Slovenija

Zainteresirana delovna telesa DZ danes začenjajo obravnavo predloga državnih proračunov za prihodnji dve leti, potem ko sta ga v četrtek na izredni seji predstavila premier Janez Janša in finančni minister Andrej Šircelj. Oba sta izpostavila investicije, ki se občutno povečujejo.

"Proračuna za leti 2022 in 2023 sta optimistična in razvojno naravnana, s sredstvi za investicije, kakršnih ta država še nikoli v vsej svoji zgodovini ni imela na voljo," je dejal Janša. Gre za dve milijardi evrov v vsakem od prihodnjih dveh let.

Proračunski uporabniki bodo imeli prihodnje leto na voljo skupaj 13,94 milijarde evrov, leto pozneje se bodo odhodki spustili na 13,36 milijarde evrov. Povečujejo se predvsem investicije v zdravstvo, znatna sredstva so načrtovana tudi za cestno in železniško infrastrukturo, pa protipoplavno varnost, oskrbo s pitno vodo, vrtce in osnovne šole ter športno infrastrukturo, kot tudi za kulturo, znanost in digitalno povezljivost.

V državno blagajno naj bi se leta 2022 steklo 11,47 milijarde evrov, leta 2023 pa naj bi se prihodki povzpeli na 11,84 milijarde evrov. "Letos smo že presegli raven davčnih prihodkov iz predkriznega leta 2019, kar je eden najboljših rezultatov v območju evra in EU," je dejal premier.

Parlamentarna delovna telesa bodo proračunske dokumente obravnavala na sejah, ki so sklicane do prihodnjega petka, kot prvi se bodo z njimi danes seznanili člani odbora za zadeve EU. Oba proračuna naj bi DZ sprejel sredi novembra.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Martin Kacur |  08 .10. 2021 ob  15: 05
Mi kdo zna povedat zakaj je tako pmembna gospoarska rast? Edino kar jaz razumem je, da se bo zadolenist v delezu BDP pocasnej povecevala. Sicer pa stevilke JJ narekuje svojemu direktorju SURS.