JANŠA NAMESTO OPRAVIČILA DAL POJASNILO TVITA: Poslanci SD in Levice zapustili sejo (VIDEO)

Slovenija

Današnje nadaljevanje seje DZ se je namesto s poslanskimi vprašanji začelo z zahtevo poslancev SD in Levice, naj se predsednik vlade Janez Janša opraviči za svoj nedavni tvit glede Srebrenice. Janša se je namesto opravičila odločil za pojasnilo tvita, zato so poslanci SD in Levice zapustili sejo.

Premier Janša je v soboto obletnico pokola Bošnjakov v Srebrenici pospremil s tvitom, v katerem je med drugim zapisal, da tega pokola ne bi bilo, če bi Združeni narodi komunistične genocide obsodili enako kot holokavst. S tem je sprožil val odzivov, številne ogorčene tudi iz BiH.

"Pokola v Srebrenici ne bi bilo, če bi Združeni narodi komunistične genocide obsodili enako kot holokavst. Ker se to ni zgodilo, je doktrina JLA, da je treba nasprotnika fizično uničiti, ponovno zaživela ob razpadu Jugoslavije," je zapisal Janša. V DZ je danes dejal, da če Slovenija ne bi Bošnjakom takrat, ko je bil sam minister za obrambo, pomagala, bi bilo žrtev petkrat več. "Prizadevamo si, da se resolucija Združenih narodov ustrezno dopolni," je poudaril.

Marko Koprivc iz SD je pojasnil, da so protestno zapustili dvorano, ker se jim zdi nedostojno sodelovati na seji, na kateri se Janša ni želel opravičiti za žaljiv tvit. "Menimo namreč, da je tvit nedopusten in žaljiv. In iz pietete do vseh žrtev in sorodnikov bi pričakovali najmanj, da se predsednik vlade za ta tvit opraviči," je povedal ob robu seje. Opozoril je še, da povojni poboji niso povezani z genocidom v Srebrenici, oboje je treba obsojati, vendar se jih ne sme mešati. Genocid nima popolnoma nič s komunizmom, je dodal. Prepričan je, da bo imel tak zgodovinski revizionizem glede dogajanja v Srebrenici mednarodno razsežnost.

Pri Levici so pozvali k jasni zavrnitvi politike, ki jo zagovarja SDS. Kot je opozoril Miha Kordiš, Janša in SDS zasledujeta iste politike, ki so pripeljale do Srebrenice.

Tudi predsednik LMŠ Marjan Šarec je zgrožen nad tvitom Janše. Opozoril je, da je bil predsednik vlade žaljiv, namesto, da bi se posvetil temu, kaj je treba narediti, da se kaj takega ne ponovi. Prepričan je še, da bodo imele izjave tudi slabe posledice za ugled Slovenije v svetu.

Marko Bandelli iz SAB pa je ocenil, da bi se lahko Janša vzdržal takšnega tvita, saj da si v vlogi predsednika vlade ne more privoščiti takšnih izjav.

Tudi nekatere koalicijske stranke so se oddaljile od tvita Janše. Predsednik DZ Igor Zorčič (SMC) je opozoril na minuto molka v državnem zboru, s katero so se poslanci poklonili žrtvam Srebrenice, obžaloval je, da tega Janša ni omenil v svojem tvitu. Po njegovem tvit predsednika vlade in takšna reinterpretacija zgodovine lahko škodi ugledu Slovenije. Tudi njegov strankarski kolega Gregor Perič (SMC) se ne strinja z vsebino spornega tvita. "To ni čas za neka zanikanja, ampak za opozorila za vse nas, da se kaj takega ne ponovi," je povedal.

Tudi v DeSUS se ne morejo strinjati s tvitom Janše, je ob robu seje dejal poslanec Franc Jurša. Po njegovem ni prav, da se v pietetnem vzdušju ob obletnici genocida v Srebrenici izjavi nekaj, kar je povezano z neko drugo zadevo v zgodovini.

Janša je bil kasneje na Twitterju kritičen do poslancev, ki so zapustili sejo. "Sejo so zapustili zato, ker se niso sposobni soočiti s svojim rasizmom. Ker niso sposobni obsoditi vseh, ampak samo tiste zločine, ki jih niso povzročili njihovi vzorniki," je zapisal v odzivu.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
goldhorn |  14 .07. 2020 ob  07: 37
Njihovi ideološki somišljeniki so naredili šest Srebrenic le v Sloveniji, zdaj pa bi se kdo njim opravičeval, ker jim je to povedal v obraz in primerjal pomor vojnih ujetnikov s pomorom vojnih ujetnikov. Kao jih ni sram?
Istriano |  13 .07. 2020 ob  16: 15
Iti drezat v tragične dogodke neke druge države!!jQuery112306799412210061728_1594649626858? In to naj bi bil, kot pravijo njegovi, naš najboljši državnik? Ta človek nima pojma o mednarodnih odnosih.
kokodek |  13 .07. 2020 ob  16: 10
"Lili", kaj si mogoče Janša, ki se oglaša pod lažnim imenom jQuery112300021909658011187716_1594649126604?? Hvala za odgovor.
kokodek |  13 .07. 2020 ob  16: 09
od bolanega človeka ne moreš pričakovati opravičila, nujno je treba preveriti zdravstveno stanje Janše, kajti obsedenost in prikazovanjem komunistov je že na meji paranormalnega. Gospo soprogo Urško pa naprošam, če nam lahko sporoči, ketere so njegove dobre lastnosti, ki jih mi ne vidimo !!!!!
Lili |  13 .07. 2020 ob  16: 04
-1
In zakaj se levica razburja? Se počuti napadeno?
SDSD |  13 .07. 2020 ob  15: 57
Naj jim odbijejo od plače tisti čas, ki so si ga vzeli za fraj!
Bem v fabriki nikoli tovariši, ne bi šli tako stran od stroja za 700 evrčkov.
kokodek |  13 .07. 2020 ob  15: 50
poslanci SMC in DESUS, vaša dvoličnost je že bolna kot je bolan predsednik vlade !!! podpirate blatenje Slovenije, podpirate obsedenca s komunizmom, ki mu je mesto na psihiatriji !!!! Pa Urško prosim,če lahko sporoči, katere so dobre lastnosti njenega moža, ki jih mi ne vidimo !!!!!!