JANŠA IN MATOZ STA SI ŽELELA SOJENJA V NOVI GORICI: Zadevo Trenta prenesli na to sodišče

Kronika

Senat vrhovnih sodnikov je ugodil zahtevi obrambe premierja Janeza Janše za prenos krajevne pristojnosti v zadevi Trenta. Zadeva je prenesena na Okrožno sodišče v Celju, poroča časnik Dnevnik. Kot dodaja, bodo na celjskem sodišču morali najprej odločiti o ugovoru obrambe na obtožnico.

Sojenje se bo po navedbah časnika tako lahko začelo le, če bo izvenobravnavni senat zavrnil ugovor in bo obtožnica postala pravnomočna.

Kot piše Dnevnik, je obramba navajala dvom o nepristranskosti sodišč na območju ljubljanskega višjega sodišča, svoj dvom pa je argumentirala s sojenjem v zadevi Patria in dejstvom, da je Janša proti nekaterim sodnikom iz te zadeve vložil tožbo. Iz sklepa vrhovnega sodišča pa je razvidno, da sta Janša in njegov odvetnik Franci Matoz vložila predlog, s katerim sta želela doseči, da bi Janši in soobtoženima sodili v Novi Gorici, še navaja časnik.

Tožilstvo je sicer obtožnico vložilo oktobra lani, nanaša pa se na domnevno sporne posle z zemljišči v Trenti. Janši očitajo zlorabo položaja ali pravic, med obdolženimi pa sta tudi nekdanji predsednik uprave Imosa Branko Kastelic in nekdanji direktor Eurogradenj Klemen Gantar.

Obtožnica še ni pravnomočna. Obramba je najprej vložila ugovor na obtožnico, o katerem bi moral odločiti zunajobravnavni senat ljubljanskega okrožnega sodišča, a je obramba tik pred odločanjem senata zahtevala izločitev vseh treh članov senata. Zahtevo obrambe je nato predsednik okrožnega sodišča zavrnil in potrdil ustreznost sestave senata. Še preden je senat lahko odločil o ugovoru na obtožnico, je obramba na sodišče poslala zahtevo za prenos krajevne pristojnosti z ljubljanskega okrožnega sodišča.

Obramba pa je vložila še zahtevo za izločitev predsednika vrhovnega sodišča Damijana Florjančiča in še ene vrhovne sodnice. Izločitev Florjančiča so vrhovni sodniki zavrnili, je v preteklosti še poročal Dnevnik.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Obala1 |  22 .12. 2021 ob  15: 16
Spes ultima dea …bi rekli naši predki ali upanje umre zadnje
vseved |  22 .12. 2021 ob  11: 36
@Obala1, na žalost , nikoli.
Obala1 |  22 .12. 2021 ob  11: 17
Kdaj bosta koncno ta dva sla delat družbo Bavcarju na Dobu? To gre cez vsako mero